Fermierii moldoveni din Dubăsari, obligați de Tiraspol să achite taxe în bugetul Transnistriei
Administrația din regiunea transnistreană anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului, transmite IPN.
„Arendașii de terenuri din raionul Dubăsari din Moldova vor plăti taxe vamale către bugetul Transnistriei. Vor fi aplicate proceduri vamale precum eliberarea pentru consum intern, export, import temporar și reexport. Aceste prevederi vizează persoanele fizice și juridice din satele controlate de Moldova: Doroțcaia, Pârâta, Coșnița, Pohrebea, Cocieri, Molovata Nouă și Vasilievca”, scrie presa din regiune.
Așa-zisa inițiativă de anulare a „regimului vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari” a fost aprobată de „guvernul transnistrean” și urmează să fie votat și de așa-numitul soviet suprem.
În contextul acestei știri, presa din regiune amintește că din 1 ianuarie 2024, au intrat în vigoare prevederile noului Cod Vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.
Administrația de la Tiraspol a venit cu numeroase critici menționând că noile prevederi sunt neprietenoase și că vor provoca regiunii pierderi în mărime de zeci de milioane de dolari.
Noul Cod Vamal a intrat în vigoare în Republica Moldova de la 1 ianuarie eliminând toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană. Prevederile acestuia creează un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului în condițiile când mai mult de jumătate din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept. Implementarea noului Cod Vamal reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE.