Congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții, care acuză Chișinăul de pornirea unui război economic împotriva Tiraspolului și cere implicarea comunității internaționale de partea separatiștilor. Primul punct al documentului se referă la înaintarea unei solicitări către autoritățile ruse de a proteja Transnistria de blocada R. Moldova, fără a se concretiza în ce mod.

Vom expedia o adresare către Consiliul Federației Ruse și către Duma de Stat cu solicitarea de realizare a unor măsuri pentru apărarea Transnistriei în condițiile sporirii presiunilor din partea R. Moldova, luând în considerare că pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene locuiesc permanent 220 de mii de cetățeni ruși, precum și experiența pozitivă a pacificatorilor ruși pe Nistru, precum și având în vedere statutul de garant și mediator în cadrul procesului de negocieri” se notează în documentul adoptat.

De asemenea, rezoluția cere așa zisei conduceri de la Tiraspol să expedieze scrisori către ONU, Parlamentul UE, OSCE, CSI sau Crucea Roșie prin care să le solicite să pună presiuni pe autoritățile de la Chișinău.
 
 
 
Rezoluția integrală:
 
”În cadrul congresului deputații din Transnistria au decis:
  1. Să expedieze o adresare către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse, solicitând implementarea unor măsuri pentru protejarea Transnistriei în contextul intensificării presiunii din partea Chișinăului, având în vedere faptul că în regiune locuiesc permanent peste 220 de mii de cetățeni ruși și având în vedere experiența unică și pozitivă a misiunii de menținere a păcii rusești de-a lungul Nistrului, precum și statutul de garant și mediator în procesul de negociere.

  2. Să expedieze o adresare către Secretarul General al ONU, solicitând să țină cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, să oprească încălcările drepturilor și libertăților locuitorilor din Stânga Nistrului și să nu permită provocări care să ducă la escaladarea tensiunilor.

  3. Să expedieze o adresare către participanții la procesul internațional de negociere în format "5+2".

  4. Să expedieze o adresare către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cerând influențarea conducerii de la Chișinău pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negociere și a asigura condiții pentru soluționarea civilizată a conflictului.

  5. Să expedieze o adresare către Adunarea Interparlamentară a Statelor Membru ale CSI, solicitând să se evite escaladarea situației pe Nistru.

  6. Să expedieze o adresare către Parlamentul Uniunii Europene, cerând să depună eforturi pentru prevenirea presiunilor din partea Chișinăului și încălcarea drepturilor și libertăților locuitorilor din Transnistria.

  7. Să expedieze o adresare către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cerând asigurarea condițiilor pentru respectarea drepturilor sociale și umanitare, a intereselor și libertăților tuturor locuitorilor din Stânga Nistrului.”

 
De asemenea, așa zișii deputați au adoptat și o declarație, prin care au acuzat R. Moldova că a pornit un război economic împotriva Transnistriei, ”intenționat creând premize pentru formarea unui deficit de milioane la buget”.
R. Moldova depune eforturi pentru distrugerea sistemului de sănătate din Transnistria, blocând livrările de medicamente și dispozitive medicale. Moldova a adoptat legea cu privire la separatism, creând premize pentru urmărirea penală a practic fiecărui cetățean al Transnistriei. Transnistrenii sunt discriminați la traversarea frontierei R. Moldova” se mai notează în document.
Separatiștii mai spun că acțiunile Chișinăului contravin principiilor europene și încalcă drepturile omului.