Exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit peste 80% în primul semestru al anului 2024, o nouă cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. În anul 2023 această cifră a fost de peste 70%, notează Biroul politici de reintegrare într-un comunicat.

La fel, în aceeași perioadă de referință, BPR constată o menținere a relațiilor comerciale de import a regiunii separatiste cu UE, aceasta reflectând indicatorul de 53%.

Principalele destinații din UE alese de agenții economici din regiunea transnistreană au rămas România, Polonia, Cehia, Italia, Bulgaria, Germania, Slovacia, Franța, Letonia, Austria, etc.

Suspendarea activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene urmare a războiului din Ucraina a determinat schimbarea lanțurilor logistice și o reorientare semnificativă a activității comerciale din regiune către piețele din Uniunea Europeană. Aceasta a dus și la întărirea legăturilor comerciale interne cu malul drept al Nistrului, consolidând conexiunea economică și logistică între cele două maluri, conchide BPR.