OSCE se vrea sesizată pentru a reacționa la decretele separatiste
Misiunea OSCE în Republica Moldova nu se poate autosesiza pe marginea decretului belicos al liderului separatist de la Tiraspol, în care satului Varnița din raionul Anenii Noi i se atribuie statut de localitate ocupată temporar de Republica Moldova. Reprezentanții OSCE au spus că sunt la curent cu ultimele evoluții din regiune, dar vor veni cu o poziție doar după ce vor primi o scrisoare oficială de la MAEIE.
„Deocamdată nu am primit nimic de la MAEIE. Când vom primi, vom citi și va fi clar. Doar când vom primi o scrisoare oficială a MAEIE vom reacționa”, ne-a declarat persoana responsabilă cu relațiile cu presa din cadrul OSCE, care a precizat că ambasadorul Claus Neukirch cunoaște problema din presă.
Amintim că prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să sesizeze părțile implicate în rezolvarea conflictului transnistrean față de declarațiile pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că satul Varnița ar fi un teritoriu ocupat temporar de Republica Moldova.
Pe 25 ianuarie curent, liderul de la Tiraspol a semnat o așa-numită decizie în care se menționează că satul Varnița s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca. MAEIE urmează să se adreseze reprezentanților OSCE, ai Federației Ruse, Ucrainei, UE și SUA pentru a utiliza potențialul formatului de negocieri „5+2” în vederea încetării efectelor acestei acțiuni provocatoare.
Concomitent, urmează să fie examinată oportunitatea abordării subiectului în cauză în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Permanent al OSCE la Viena.
Amintim totodată că, la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 24 ianuarie, Delegația Republicii Moldova a elucidat mai multe încălcări grave comise în perioada 18 – 22 ianuarie 2019 de așa-numitele structuri de forță transnistrene în orașul Tighina, localitate cu regim sporit de securitate. Detaliat, cazurile sesizate, cu anexarea materialelor confirmative, au fost expuse într-o adresare distribuită tuturor membrilor CUC.
Abuzurile constatate s-au referit la amplasarea unor posturi mobile de „grăniceri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Tighina de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată „Bender-2”. De fiecare dată, când reprezentantul militar din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare a solicitat deplasarea la fața locului a observatorilor militari ai tuturor părților pentru fixarea încălcării în modul stabilit, reprezentantul Tiraspolului a tergiversat intenționat acest proces, oferind posibilitate structurilor de forță transnistrene să-și retragă „posturile” înainte de a fi supuse documentării de către toate componentele formatului de pacificare.
La 25 ianuarie, a doua zi după ședința Comisiei Unificate de Control, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a calificat satul Varnița drept o localitate ce se află temporar sub ocupația Republicii Moldova.