Tensiunile se amplifică în Zona de Securitate după revendicările Tiraspolului asupra Varniței
Delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control a atras atenția în cadrul ședinței din 31 ianuarie asupra inadmisibilității unor acțiuni provocatoare din partea Tiraspolului în Zona de Securitate. Este vorba despre posturile mobile de „grăniceri” și „vamale” amplasate ilegal între orașul Tighina și satul Varnița, dar și despre „decretul” belicos al lui Vadim Krasnoselski prin care satul Varnița a fost declarat teritoriu ocupat temporar de Republica Moldova.
Acțiunile provocatoare întreprinse de Tiraspol pe parcursul lunii ianuarie în Zona de Securitate, în special în raionul cu regim sporit de securitate, au constituit subiectul central în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 31 ianuarie.
Astfel, după amplasarea posturilor mobile de „grăniceri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Tighina de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată Bender-2 și blocarea procedurilor stabilite de fixare de către observatorii militari a acestor încălcări grave, tensionarea situației a continuat prin emiterea la 25 ianuarie a unui pretins „decret”, care numește satul Varnița drept localitate aflată temporar sub controlul Republicii Moldova.
Reprezentantul administrației locale a orașului Tighina, prezent la ședința Comisiei, a specificat că nu cunoaște motivele acestei decizii, dar că este obligat să o execute. Afirmațiile acestuia contrazic textul pretinsului „document” în care drept „temei” este indicată o adresare a consiliului local al orașului Tighina din 20 decembrie 2018 în încercarea de a-l poziționa ca fiind o voință a reprezentanților locali.
În același context, delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerile înaintate anterior la subiect (de a cere explicații pe caz, de a organiza în orașul Tighina patrularea mobilă de către observatorii militari).
Membrii Comisiei au revenit și la subiectul eliminării postului transnistrean „grăniceresc” instalat pe malul râului Nistru între localitățile Cremenciug și Slobozia. Deși delegația Republicii Moldova a cerut înlocuirea acestuia cu un post mobil al Forțelor Mixte de Pacificare, iar delegația Federației Ruse a optat pentru un post staționar al Forțelor Mixte de Pacificare, partea transnistreană a respins propunerile.
În altă ordine de idei, în legătură cu demersul delegației Republicii Moldova pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atât în campania electorală, cât și în ziua alegerilor, delegația transnistreană a menționat că își va expune poziția ulterior.
Menționăm că delegația transnistreană a emis un comunicat în care nu se menționează deloc problema posturilor vamale mobile și a decretului lui Krasnoselski, de parcă aceste subiecte nici nu s-au aflat pe ordinea de zi ședinței.