Rusia ar avea nevoie de un contingent de până la 60.000 de soldați pentru a crea un coridor terestru care să lege Transnistria și Crimeea. Pentru a menține teritoriile sub ocupație, Rusia ar mai avea nevoie de alte zeci de mii de ostași, totodată asta ar însemna un război la scară largă cu implicarea forțelor terestre, tancurilor, a aviației și chiar a marinei, spune un expert Stratfor, într-un interviu pentru Radio Svoboda, preluat de Unian. Analistul a subliniat că aceste scenarii sunt puțin probabile, dar nu sunt excluse.

Scenariul unui coridor terestru care să lege Transnistria de Crimeea este foarte puțin probabil în acest moment. Totodată, acest scenariu nu poate fi exclus în totalitate. Acestea sunt concluziile analistului principal pe Eurasia a agenției de informații și analize „Stratfor”, Eugene Chausovsky, cunoscut pentru previziunile sale economice și geopolitice privind evenimentele mondiale, ce devin auzite în înaltele cabinete din SUA și Europa.

Analistul spune că scenariul unui coridor care să lege Transnistria de Crimeea este foarte puțin probabil acum. Dacă Rusia ar fi intenționat să implementeze un asemenea plan, ar fi făcut-o la începutul conflictului. Faptul că situația s-a stabilizat în ultimii un an-doi, face ca implementarea acestui scenariu să fie și mai puțin probabilă. Totodată, pot apărea factori externi care ar influența Rusia să meargă spre acest pas.

Eugene Chausovsky a vorbit despre contingentul de care ar avea nevoie Rusia pentru implementarea acestui scenariu. Primul raport, întocmit acum patru ani, spune că Rusia ar avea nevoie de 20.000 - 30.000 ostași pentru a ajunge în Crimeea pe cale terestră și de două ori mai mult - 40.000 - 60.000 de soldați pentru a ajunge în Transnistria. Contingentul, tipul de trupe și armament ales de Rusia va depinde de ajutorul pe care îl vor oferi SUA și statele NATO Ucrainei.

Pentru ocuparea teritoriului și pentru menținerea acestuia sub dominație este nevoie de un număr diferit de trupe. „Va fi nevoie de alte zeci de mii de ostași pentru a menține teritoriile sub ocupație și a le apăra. Aceasta ar fi o luptă istovitoare de poziție împotriva armatei ucrainene și, posibil, împotriva forțelor sprijinite de NATO. Dacă Rusia va încerca să creeze un coridor mai larg spre Transnistria, ar fi nevoie de sute de mii de ostași și chiar mai mult”, a declarat Eugene Chausovsky.

Acesta ar fi un război la scară largă, cu implicarea forțelor terestre, tancuri, apărarea antiaeriană și forțele aviatice. „Ar fi o operațiune la o scară grandioasă, posibil și chiar cu implicarea elementelor marine”, a spus Chausovsky.