Ce nereguli a depistat expertul ONU pentru drepturile omului în Transnistria
Situația privind drepturile omului a cunoscut o ușoară îmbunătățire în ultimii cinci ani, a concluzionat Thomas Hammerberg, expert ONU ce s-a aflat în recent R. Moldova. Cu toate acestea există lacune semnificative la capitolul activitatea organizațiilor neguvernamentale, care sunt vizitate lunar de KGB, egalitatea de gen, drepturile minorităților etnice și drepturile persoanelor aflate în detenție.
Expertul ONU în drepturile omului, Thomas Hammerberg s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova în zilele de 4-5 februarie timp în care a documentat situația privind drepturile omului în regiunea separatistă. Oficialul a prezentat un raport marți, 5 februarie, raport ce are la bază rezultatele vizitelor ce au avut loc între 28 mai și 1 iunie 2018.
Deși a observat o creștere a gradului de conștientizare a drepturilor omului în regiunea Transnistreană și că situația în general s-a îmbunătățit în unele domenii de la lansarea raportului comprehensiv din 2013, expertul a vorbit și despre unele lacune,
Lacunele se referă inclusiv la sistemul penitenciar. Ratele ridicate de arestare și detenție, precum și condițiile de detenție rămân un domeniu de îngrijorare. Hammerberg a îndemnat reducerea semnificativă numărului persoanelor aflate în detenție. În sistemul penitenciar din Transnistria deocamdată nu are acces un reprezentant oficial al ONU.
Expertul s-a arătat îngrijorat de prevederile legislative ambigue privind activitățile politice ale ONG-urilor. Acestea trebuie revizuite pentru a nu intimida activismul civic. „În acest context, ar fi extrem de important ca serviciile de securitate să înceteze practica "discuțiilor" de rutină cu ONG-urile active. Procedurile de finanțare a OSC trebuie îmbunătățite pentru a oferi posibilitatea unei cooperări mai ușoare cu partenerii internaționali de dezvoltare”, a spus Hammerberg.
Expertul a spus că sunt lacune în primul rând în egalitatea de gen și violența domestică, drepturile persoanelor cu dizabilități, sistemul de sănătate cu accent pe HIV și tuberculoză, drepturile romilor și drepturile altor minorități.
Femeile se confruntă cu inegalități în viața socială, economică și politică, iar violența în familie, aparent continuă să fie larg răspândită.
Expertul a spus că sunt necesare mai multe reforme în domeniul persoanelor cu dizabilități, inclusiv în ceea ce privește mecanismul de determinare a dizabilității, educația incluzivă, capacitatea juridică și reformele de dezinstituționalizare.
Situația romilor rămâne îngrijorătoare. Mulți romi sunt analfabeți, nedocumentați și săraci. Majoritatea absolută a romilor sunt șomeri și mulți dintre cei care sunt angajați sunt discriminați la locul de muncă. Mulți copii romi, adolescenți și adulți nu pot să citească și să scrie, iar școala și rata abandonului școlar este foarte mare.
Obstacolele în calea înregistrării grupurilor religioase pașnice ar trebui eliminate.
„Printre alte măsuri, am recomandat alocarea sprijinului bugetar public pentru programele de dezvoltare a culturilor și limbilor minoritare”, a menționat expertul.