Chișinăul a cerut autorităților autoproclamate de la Tiraspol soluționarea a mai multor probleme ce țin de domeniul transportului, în special eliminarea taxelor pentru autocamioanele modovenești, adoptarea actelor internaționale cu privire la tranzit, permiterea liberei circulații a vameșilor moldoveni pe teritoriul din stânga Nistrului. Tiraspolul s-a arătat îngrijorat de controlul comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al graniței. Delegația moldovenească a reiterat că aceasta este o chestiune ce ține de relațiile moldo-ucrainene.

Prima din acest an, reuniunea grupurilor de lucru pentru probleme vamale a avut loc miercuri, 06 februarie curent, în incinta sediului Misiunii OSCE din orașul Tiraspol. Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de către dl Vladislav Șveț, șef de direcție din cadrul Serviciului Vamal, se menționează într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.

În cadrul ședinței, experții de la Chișinău au abordat o serie de probleme actuale care necesită o soluționare viabilă, precum ar fi: excluderea de către partea transnistreană a așa-numitelor plăți pentru escortarea autocamioanelor ce transportă mărfuri și se deplasează prin localitățile din stânga Nistrului, acceptarea utilizării necondiționate în regiune a documentelor de tranzit internațional (carnete TIR și ATA etc), uniformizarea și aplicarea taxelor vamale în conformitate cu cerințele legislației naționale în vigoare, asigurarea liberei circulații prin regiune pentru funcționarii vamali ai Republicii Moldova și a accesului acestora la companiile exportatoare/ reexportatoare de mărfuri din raioanele de est ale țării, precum și alte subiecte ce țin de domeniul vizat.

Într-o manieră uzuală deja, delegația de la Tiraspol a reiterat îngrijorarea în legătură cu avansarea procesului de organizare a controlului în comun pe segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene. Partea moldovenească a subliniat că dinamica respectivă va reieși din angajamentele asumate la nivelul autorităților de profil ale Ucrainei și ale Republicii Moldova.

Dialogul pe marginea problemelor de actualitate din sfera vamală va continua la următoarea ședință a grupurilor de lucru sectoriale.

Într-un comunicat al pretinsului minister de externe de la Tiraspol, se menționează că delegația transnistreană „a îndemnat spre renunțarea la cerințele nerezonabile față de entitățile comerciale din Transnistria, ce importă mărfuri prin punctul de control Cuciurgan”.   

La fel, partea transnistreană a subliniat că punctul de control comun moldo-ucrainean Cuciurgan-Pervomaisc are o influență negativă asupra relațiilor dintre cele două părți și asupra activității economice externe a Transnistriei.