Delegația Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) a cerut Tiraspolului să elimine cele 22 de posturi ilegale de grăniceri care sunt amplasate de-a lungul liniei administrative a Zonei de Securitate. Delegația rusă din cadrul Comisiei a tergiversat soluționarea acestui subiect transferându-l pe agenda unei ședințe a președinților delegațiilor din cadrul CUC.

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 14 februarie Delegația Republicii Moldova și-a expus poziția asupra unor aspecte legate de respectarea regimului Zonei de Securitate. În documentul adresat celorlalte componente ale Comisiei, delegația moldovenească a făcut apel către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a condamna acțiunile ilegale ale Tiraspolului care periclitează securitatea în regiune. Amintim că anterior a fost demascată încercarea părții transnistrene de a modifica hotarele Zonei de Securitate, prezentînd drept „dovadă” o hartă falsificată.

În cadrul dezbaterii subiectelor de pe agendă, delegația Republicii Moldova a semnalat din nou instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri” de-a lungul liniei administrative (în total în jur de 22 posturi mobile sau fixe). Deși amplasarea acestor structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992, delegația transnistreană afirmă că posturile „grănicerești” vor continua să funcționeze, declinându-și competența de a influența eliminarea acestora. Cu referire la identificarea unei posibile soluții, conducătorul delegației Federației Ruse I. Uvarov a propus discutarea acestei probleme, dar și altor subiecte importante la care nu există consens, în cadrul unei ședințe a copreședinților Comisiei Unificate de Control.