Moscova o face pe neznaiul. O nouă probă că „ONG-ul” separatist funcționează în regim de consulat
Șeful reprezentanței transnistrene de la Moscova a făcut declarații care demonstrează o dată în plus că oficiul separatiștilor din Rusia funcționează ca o instituție cu atribuții consulare. Aceste declarații contrazic afirmația ambasadorului rus la Chișinău că reprezentanța este o organizație nonguvernamentală.
Șeful reprezentanței transnistrene de la Moscova, Leonid Manakov, a spus că pregătește o bază de date cu toți transnistrenii care se află în Federația Rusă. Asta ar facilita procesul de acordare a asistenței persoanelor originare din Transnistria. Amintim că ambasadorul rus la Chișinău. Oleg Vasnețov, a dat asigurări că oficiul de la Moscova nu este o instituție diplomatică, ci o fundație socio-culturală acreditată la Ministerul Justiției.
Manakov a mai spus că oamenii se adresează la oficiu cu probleme ce țin de perfectarea actelor. „Aproximativ 20 de persoane s-au adresat la oficiu cu cereri de perfectare a pașapoartelor străine și interne, cu probleme vizând pensiile, invaliditatea, restabilirea actelor pierdute. Această bază de date ar contribui la stabilirea legăturilor între toate comunitățile transnistrene din Rusia. Asistența acordată cetățenilor Transnistriei ar fi mai rapidă și mai eficientă”, afirmă serviciul de presă al pretinselor externe transnistrene.
Menționăm că peste 20 de persoane s-au adresat în primele săptămâni de la deschidere a reprezentanței transnistrene în Federația Rusă pentru a cere servicii consulare, în speță, asistență pe probleme de cetățenie, pașapoarte, permise de conducere și de restabilire a documentelor pierdute. Deși Moscova a negat caracterul diplomatic al oficiului transnistrean, oferirea unor asemenea servicii demonstrează că oficiul are statut de consulat.
Amintim că Chișinăul a protestat în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena față de deschiderea acestei „reprezentanțe oficiale” la Moscova, care ar avea statut de fundație socio-culturală.