Separatiștii au derulat antrenamente militare ilegale în orașul Tighina, Zona de Securitate
Delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a prezentat în cadrul ședinței ordinare a Comisiei materiale care demonstrează efectuarea unor antrenamente militare ale pretinselor forțe armate transnistrene în orașul Tighina și satul Gâsca, ambele aflându-se în zona cu securitate sporită. Delegația moldovenească nu a acceptat raportul Comandamentului Militar Întrunit prezentat la ședință pe motiv că acesta nu a reflectat și antrenamentele ilegale din Zona de Securitate.
La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 21 februarie Delegația Republicii Moldova a elucidat un șir de cazuri de încălcare a regimului Zonei de Securitate de către structurile transnistrene.
În acest sens, au fost prezentate materiale care dovedesc derularea unor antrenamente și manifestări în masă la data de 19 februarie în or. Tighina și satul Gîsca cu implicarea reprezentanților formațiunilor militare transnistrene, echipați cu arme și mijloace speciale.
S-a relevat că raportul Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) pentru perioada 13 – 19 februarie nu reflectă încălcările sesizate, îndeosebi datorită tergiversării intenționate (pe durata a 2 ore) de către reprezentantul Tiraspolului în CMÎ a acordului pentru deplasarea observatorilor militari la fața locului în vederea documentării abaterilor.
În consecință, delegația noastră nu a acceptat aprobarea raportului pentru perioada de referință, iar componentei militare a forțelor de pacificare i-a fost solicitat să examineze suplimentar încălcările documentate.
Multitudinea cazurilor de nerespectare a acordurilor și protocoalelor în vigoare a determinat readucerea în discuție în cadrul ședinței a demersurilor delegației noastre de a elabora un mecanism eficient de monitorizare a Zonei de Securitate și de reacționare promptă la orice abatere sau incident ce poate agrava situația.
De asemenea, s-a atras atenția asupra inadmisibilității compromiterii instituției observatorilor militari prin blocarea sau tărăgănarea oferirii acordului de ieșire a acestora la fața locului pentru constatarea abaterilor sau documentarea incidentelor.
În acest sens, pentru conturarea unui tablou obiectiv în rapoarte, reprezentantul Ucrainei a propus să se indice în document ora la care a fost depusă sesizarea, ora la care fiecare parte și-a dat acceptul de a permite deplasarea în teren a observatorilor, momentul inițierii deplasării și prezentării la fața locului.
În contextul alegerilor parlamentare și referendumului consultativ care se vor desfășura la 24 februarie 2019, delegația Republicii Moldova și-a reconfirmat declarația anterioară despre faptul că ordinea publică în timpul campaniei electorale și în ziua votării va fi asigurată de forțele subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției dislocate în Zona de Securitate.