Separatiștii au mințit la ONU. Cum sunt „respectate” drepturile omului în Transnistria
Asociația Promo-LEX a publicat un raport privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și constată încălcarea acestora în mai multe rânduri. Unele concluzii demonstrează că înțelegerile protocolare dintre Chișinău și Tiraspol funcționează având mai mai multe călcâie ale lui Ahile. Acest raport contrazice tezele șefului așa-numitei „reprezentanțe oficiale” a Transnistriei la Moscova, Leonid Makanov, expuse la ONU că în stânga Nistrului ar fi asigurate toate drepturile și libertățile omului.
Promo-LEX subliniază, în raportul care cuprinde perioada iulie-decembrie 2018, că urmare a înțelegerilor dintre Chișinău și Tiraspol elevii și profesorii școlilor românești din regiune vor circula în baza unor carnete și legitimații de tip nou. Cu toate acestea, nu au fost eliminate problemele sistemice care au existat anterior. De exemplu, intimidările din partea miliției transnistrene care au avertizat administrațiile școlilor românești să renunțe la simbolurile Republicii Moldova în timpul festivităților de deschidere a anului școlar.
„La gimnaziul din satul Roghi, raionul Dubăsari au fost prezenți aproximativ 20 de reprezentanți ai miliției transnistrene, majoritatea îmbrăcați în civil. Unul dintre aceștia s-a apropiat de directoare și a prevenit-o să nu intoneze imnul de stat și să nu arboreze drapelul țării.
La Gimnaziul Corjova, raionul Dubăsari au fost observați cca. 15 milițieni care supravegheau evenimentul;
La Liceul Teoretic „Evrika” din orașul Râbnița au fost prezenți reprezentanți ai structurilor locale”, se menționează în raport.
Cu privire la terenurile agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol, Promo-LEX constată că țăranii vor avea acces la acestea doar după vor primi certificate anuale de înregistrare provizorie la administrația raională orășenească de la Dubăsari.
Promo-LEX constată că mecanismul actual de oferire a accesului la terenurile agricole nu înlătură toate obstacolele. Acest acces este condiționat prin încheierea unor contracte de arendă sau eliberarea unor certificate de folosință temporare. Toate acestea nu sunt altceva decât încălcarea dreptului la proprietate.
Mai mult, la 7 noiembrie 2018, Asociația Promo-LEX a avut o discuție cu proprietarii de terenuri agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol și au constatat că o parte din terenuri nu poate fi trecut prin mecanismul de oferire a contractelor de chirie, din cauza mai multor probleme tehnice de documentare a proprietarilor. Astfel, 800 de hectare sunt în proces de documentare.
O altă problemă constatată se referă la mecanismul de „purificare a societății civile” sau eliminarea ONG-urilor indezirabile. Este vorba despre Centrul Informațional de drept „Apriori”, organizație a cărei misiune este promovarea drepturilor omului.
La 1 noiembrie 2018, în temeiul noii legi despre ”ONG-uri”, Apriori a fost supus unui control de către Procuratura locală. La 19 decembrie 2018, Procuratura a emis prescripția sa prin care a acuzat ONG-ul de încălcarea Legii despre ”ONG-uri” și anume de faptul că în perioada anilor 2016-2017 au fost finanțați din fonduri străine și că în a doua jumătate a anului 2018 au desfășurat activități privind situația jurnaliștilor în regiune, calificate de Procuratură drept ”activități politice”.
Mai multe încălcări a documentat și Comisia Unificată de Control în această perioadă. De exemplu, interzicerea șefului pacificatorilor moldoveni și a unui reprezentant OSCE de a documenta niște exerciții militare. De asemenea, este vorba despre percheziționarea unor funcționari publici din Republica Moldova și confiscarea formularelor, ștampilelor și a rechizitelor de birou. Serviciul de securitate din regiune a reținut în niște muncitori de de la un SRL din satul Cocieri, în timp ce aceștia efectuau lucrări tehnice în satul Corjova.
În raport se spune că problematica drepturilor omului în regiunea transnistreană a fost abordată doar în câteva rânduri în Parlament. Este vorba despre ședința Platformei de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a R. Moldova din 19 iulie 2018 la acea ședință au evaluat procesul de negocieri și au fost prezentate acțiunile întreprinse în acest sens de către autoritățile naționale. Tot la acea ședință s-a discutat și contingentul semnificativ al forțelor militare separatiste susținut de Federația Rusă. Capacitatea militară a acestui contingent este reprezintă o amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.