Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a oferit un interviu publicației de propagandă rusească, Komsomolskaia Pravda în care a prezis că Transnistria va obține recunoașterea internațională în 5-10 ani.

„Nu vă voi spune data concretă a recunoașterii independenței Transnistriei. Consider că asta se va întâmpla mult mai devreme, decât peste cinci-zece ani. Vă atrag atenția asupra proceselor ce se întâmplă astăzi între Kosovo și Serbia. Noi nu avem altă alternativă”, a apus Ignatiev.

Ignatiev s-a arătat nemulțumit și de faptul că Republica Moldova oferă oportunitatea agenților economici din regiunea transnistreană de a obține certificate la Chișinău, acte recunoscute internațional și în baza cărora agenții economici au dreptul la export. Mai mult, Ignatiev a numit această oportunitate drept „blocadă economică”.

„Din acest moment (anul 2006) au început presiunile complexe și blocada economică a Transnistriei, care a dus la faptul că afacerile noastre orientate spre export funcționează doar cu condiția de a fi înregistrate în Moldova. Ce e asta. E blocadă sau nu? Sistemul de transportare a mărfurilor al Transnistriei a fost distrus din cauza refuzului de a oferi licențe și permisiuni încă din anul 2005. Din acest moment noi nu avem posibilitatea de a transporta mărfuri în străinătate cu vehicule transnistrene. Business-ul nostru trebuie să treacă toate procedurile de înregistrare vamală, să obțină certificate europene în Republica Moldova. Asta nu e blocadă? Cu siguranță acesta nu este un regim liber de colaborare economică, și asta nu este normal!”, declarat Ignatiev.

Pretinsul ministru de externe s-a arătat nemulțumit și de modul în care decurge procedura de oferire a numerelor de înmatriculare neutre vehiculelor din Transnistria pentru circulație internațională.

Declarațiile lui Ignatiev contrazic datele serviciului vamal de la Tiraspol, conform căruia marea parte a exportului transnistrean este direcționat spre Uniunea Europeană. Pentru a exporta în UE și a beneficia de regimul liberalizat de comerț cu UE este nevoie de certificare în Republica Moldova.

Amintim că datele așa-zisului comitet vamal din stânga Nistrului arată că regiunea transnistreană a exportat, în primul semestru din 2019, mai mult în România decât în Federația Rusă. Astfel, în lunile ianuarie-martie, Transnistria a exportat în România mărfuri în valoare de 20 de milioane de dolari, iar în Rusia, de 19,5 milioane de dolari.

România este pe primul loc la capitolul exporturi în statele Uniunii Europene, cu o cotă de 47%. Rusia este pe primul loc la exporturile în statele Uniunii Eurasiatice, cu o cotă de 95%.

În Uniunea Europeană au mers  29% din totalul exporturilor transnistrene în primul semestru din 2019, pe când în Uniunea Eurasiatică s-au dus 14% din exporturi.