Opinie: Tiraspolul „a cedat” la Varnița sub presiune externă
Colonelul Ion Leahu, fost membru al delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control, consideră că decizia separatiștilor de a renunța la decretul lui Krasnoselski ce vizează satul Varnița, raionul Anenii Noi a fost impus din exterior, cel mai probabil de către OSCE. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care regimul separatist este unul rebel și a demonstrat că nu ține cont de opinia Chișinăului.
Amintim că pretinsul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a emis un pretins decret prin care a declarat satul Varnița drept teritoriu temporar administrat de Chișinău, iar administrația de facto s-ar afla în satul Proteagailovca din orașul Bender. Urmare a acestui decret, locuitorii satului Varnița, care au legături economice strânse cu Benderul, erau obligați să meargă la Proteagailovca pentru a obține acte ce le permite comerțul în Bender, dar și alte tipuri de acte.
Leahu consideră că pasul făcut de Tiraspol este consecința influenței destul de puternice a partenerilor din exterior și în special a reprezentantului special al OSCE pe reglementarea transnistreană Franco Frattini. „OSCE are nevoie de stabilitate în regiunea dată, are nevoie de promovarea factorilor principali pentru această organizație: pacea și drepturile omului. În cazul dat noi ne confruntăm cu o lezare flagrantă a drepturilor omului și probabil că reprezentanții misiunii le-au tiraspolenilor, `ori aduceți situația de la Varnița la normalitate, ori noi discutăm referitor la comerțul nostru, la utilizarea preferințelor comerciale` care demult au expirat ș.a.m.d”, a declarat Ion Leahu.
Totodată, analistul politic Anatol Țăranu a comentat pentru Radio Chișinău că această decizie ar putea fi parte a unui scenariu elaborat de Tiraspol, ca mai apoi să ceară anumite cedări din partea Chișinăului.
„Eu cred că este o tactică mai veche a Tiraspolului când vădit încalcă regulile jocului ca mai apoi să se întoarcă în cadrul legal și să afirme că a fost o cedare din partea sa. În așa fel pregătesc terenul pentru cedări principiale din partea Chișinăului”, a spus Țăranu.
Ion Leahu spune însă că Tiraspolul a demonstrat în mai multe rânduri esența sa rebelă care nu ține cont de atitudinile Chișinăului. Sunt doar două forțe de care Tiraspolul ar ține cont, acestea sunt Rusia și UE, și doar ele ar putea schimba anumite decizii ale regimului separatist.
„Atunci când vorbim despre Tiraspol, noi trebuie să ținem cont de două lucruri - este un regim rebel, un regim care niciodată nu a cedat nimic fără o presiune foarte mare din partea forțelor pe care le respectă - Rusia și Uniunea Europeană în care exportă mai mult decât două treimi din produsul său. Reprezentanții acestor forțe de care depinde Tiraspolul i-au spus „nu fă lucruri nefrumoase”. Când a fost Franco Frattini, practic, întrebarea aceasta n-a fost ridicată nici la Chișinău, nici în altă parte pentru că această întrebare era deja soluționată. În ajun au fost date indicații ca problema să fie soluționată”, a concluzionat Ion Leahu.
Despre renunțarea la decretul anticonstituțional a anunțat Biroul pentru Politici de Reintegrare printr-un comunicat. Această informație nu a fost comentată deocamdată la Tiraspol, iar pe site-ul așa-numitei administrații prezidențiale nu a fost publicată o hotărâre privind anularea decretului lui Krasnoselski.