Ex-ambasadorul Reniță, despre intenția Tiraspolului de a chema RM în judecată: O provocare a Rusiei
Fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Belgia și la NATO, Iurie Reniță, a comentat pentru Deschide.MD declarațiile separatistului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că Transnistria va acționa în judecată Chișinăul pentru „actele de terorism” săvârșite de structurile de forță moldovenești în stânga Nistrului în anul 1992. Iurie Reniță considera că, de fapt, Rusia trebuie acționată în judecată pentru războiul inițiat împotriva Republicii Moldova în 1992.
Totodată, Chișinăul trebuie să ia atitudine față de aceste demersuri ale separatiștilor și să nu permită promovarea unor asemenea demersuri pe platforme regionale, europene și internaționale. Chișinăul nu are dreptul sa fie indiferent (sau poate o face intenșionat ?) vis-a-vis de discursul așa-numitului « diplomat transnistrean » Leonid Manakov susținut de la tribuna ONU de la Geneva, în care a învinuit Republica Moldova de violarea drepturilor omului în regiunea transinstreană.
Ambasadorul Reniță a calificat afirmația lui Krasnoselski drept o aberație, iar dacă separatiștii sunt atât de dornici ca să dea pe cineva în judecată pentru evenimentele din 1992, atunci ei trebuie, în primul rând, să acționeze în judecată Federația Rusă. Iurie Reniță spune că asta va fi corect atât din punct de vedere juridic, cât și moral, deoarece Federația Rusă a atacat Republica Moldova în 1992 cu tancurile rusești ale Armatei a 14-a. „Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova și această zonă separatistă nu este subiect al dreptului internațional. Este o farsă care este dirijată și pusă la cale de către Moscova. Prin această tentativă ei încearcă să se manifeste, nu și fără concursul direct al Federației Ruse, pe plan regional și internațional. Vă aduceți aminte de participarea așa-numiților « diplomați transnistereni » cu epoleți de la Moscova, care s-au dat în spectacol de la tribuna ONU, cu implicarea și cu concursul direct al Federației Ruse ?”, a declarat Reniță.
Ex-ambasadorul Reniță regretă faptul că nu a urmat nicio reacție oficială din partea autorităților Republicii Moldova față de discursul unui oarecare Manakov. În opinia lui, se impuneau reacții adecvate și tranșante din partea Ministerului de Externe sau chiar a Guvernului. „Cum se poate ca un reprezentant din așa-numita Transnistrie să vorbească despre nerespectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova? Sunt acte sfidătoare și impertinente, menite să compromită Republica Moldova, cu sprijinul și ghidarea politică, ideologică, dar și financiară a Federației Ruse”, a afirmat Iurie Reniță
De aceea, consideră Reniță, aceste tentative ale Tiraspolului de a se afirma în Europa și pe plan internațional trebuie combătute cu vehemență și constant de către Chișinău. „Ceea ce face Guvernul actual și Ministerul de Externe este echivalent cu poziția struțului cu capul în nisip”, a spus Reniță. Ambasadorul este convins că aceste inițiative sfidatoare nu sunt ale Tiraspolului, ci ale Federatiei Ruse.
Totodată, compromiterea acestor inițiative ale Tiraspolului vor depinde de capacitatea Chișinăului de a manifesta elementara verticalitate politică și de a răspunde pe potrivă. „Pentru a contracara aceste tentative ale separatistilor, depinde de noi, de cât de verticali și vocali suntem. Acestea trebuiesc combătute, nu prin fraze generale și confuze, ci prin atitudine coerentă și consistentă. Trebuie de reiterat foarte clar partenerilor nostri euro-atlantici, instituțiilor internaționale că Republica Moldova este subiect al dreptului internațional și nu un oarecare reprezentant al Moscovei din regiunea transnistreana, Krasnoselski, dealtfel susț0inut deopotrivă și de către alt exponent al Moscovei, Igor Dodon. Chișinăul este obligat să spună lucrurilor pe nume, că țara noastră în 1992 a fost atacată de către Federația Rusă și a avut obligațiunea să se apere, fapt confirmat si de catre institutiile internationale in persoana Consiliului Europei (CEDO) în cazul Ilașcu. Este o diferență enormă între a ataca și a te apăra. Asta trebuie să explice coerent Republica Moldova, nu manifestându-se printr-o indiferență foarte suspectă sau prin fraze generale pe care nimeni nu le mai ia in considerare”, a punctat ambasadorul Iurie Reniță.