Membrii Comisiei Unificate de Control din partea Republicii Moldova au avut consultări cu conducerea statului și partenerii externi, în cadrul cărora au examinat necesitatea de a aplica sancțiuni față de persoanele din stânga Nistrului implicate în tensionarea situației în Zona de Securitate.

Agenda ședinței din 4 iulie a Comisiei Unificate de Control a fost dominată de disputele cu privire la activitățile abuzive sistematice ale structurilor transnistrene care încearcă să instituie o „frontieră” în Zona de Securitate, precum și blocarea continuă a demersurilor delegației Republicii Moldova de înlăturare a încălcărilor și de readucere a situației la normalitate, cu asigurarea dreptului cetățenilor la libera circulație, se arată într-un comunicat remis de Biroul Politici de Reintegrare,  

Poziția delegației moldovenești este reflectată într-o declarație, în care, cu argumente bazate pe documentele operațiunii de pacificare, se respinge existența „frontierei” sau „grănicerilor” în Zona de Securitate. Chișinăul condamnă încercările Tiraspolului de a cataloga cetățenii Republicii Moldova drept „străini” în propria țară și de a le impune anumite puncte de control prin care să circule. Membrii Comisiei Unificate de Control din partea Republicii Moldova au menționat că, în cadrul consultărilor cu conducerea statului și partenerii externi, vor examina necesitatea de a aplica sancțiuni față de persoanele implicate în tensionarea situației în Zona de Securitate.

În cadrul aceleiași ședințe, Misiunea OSCE a propus și unele soluții de compromis care să permită deblocarea situației și demararea discuțiilor pe problema postului „Zagornoe-Copanca”, însă membrii din partea regiunii transnistrene nu au acceptat cele propuse de către moderatori.

Nu au fost înregistrate progrese nici pe cazul instituirii abuzive la data de 1 mai a unui nou post de grăniceri transnistreni în proximitatea localității Pohrebea, nefiind atins un consens pentru deplasarea la fața locului a observatorilor militari care să fixeze încălcarea deciziei Comisiei din 16 februarie 2012. Angajamentele asumate de către conducătorul delegației Federației Ruse la ședința precedentă de a identifica și propune unele soluții de compromis, nu s-au materializat.