Șeful reprezentanței oficiale a Transnistriei în Federația Rusă, Leonid Manakov, a participat, prin intermediul platformei oferite de Rusia, la cea de 41-a sesiunea a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului care s-a desfășurat la Geneva. Pretinsul diplomat a învinuit Chișinăul de violarea drepturilor cetățenești ale transnistrenilor - cel de liberă circulație, securitate și integritate personală, dreptul la muncă, inițiativă antreprenorială, educație și alegerea profesiei, activitate economică externă și comunicare cu lumea externă și a cerut pentru Transnistria statut de observator pe lângă ONU.

Diplomatul a avut o prezentare cu genericul: „Drepturile omului ca bază pentru dezvoltarea colaborării Transnistriei cu Organizația Națiunilor Unite”.  Alocuțiunea a fost ținută sub egida ”Consiliului Internațional al Compatrioților Ruși”. 

Manakov a spus că „Transnistria este un stat european modern cu o aderență fermă la principiile unei colaborări deschise și oneste cu ONU. „Tinzând spre crearea unui autentic stat de drept, pe parcursul a 30 de ani Transnistria recunoaște drepturile și îndeplinește toate tratatele internaționale, inclusiv Convenția Drepturilor Omului și pactele internaționale cu privire la drepturile cetățenești, politice, economice, sociale și culturale”, a declarat pretinsul diplomat. 

Manakov a menționat că ONU apreciază eforturile depuse de Transnistria privind protejarea și asigurarea drepturilor omului, inclusiv prin implementarea recomandărilor Expertului Superior pentru drepturile Omului al ONU, Thomas Hammerberg. „După 5 ani de la prima vizită a lui Hammerberg în Transnistria, expertul a constatat că regiunea are o ascensiune serioasă pe 20 din 38 de recomandări”, a spus Manakov. 

Pretinsul diplomat transnistrean a mai declarat că Transnistria are nevoie de susținerea ONU în contextul limitărilor sistematice a drepturilor omului în Transnistria, din cauza conflictului nereglementat cu Republica Moldova. „Autoritățile moldovenești limitează drepturile transnistrenilor la libertatea de circulație, securitatea și integritatea personală, muncă, inițiativă antreprenorială, educație și alegerea profesiei, activitatea economică externă și comunicare cu lumea externă”, a constatat Manakov.  

„În aceste condiții, cooperarea îndelungată cu ONU permite Transnistriei să devină deschisă pentru întreaga lume și să transmită adevărul despre modul în care drepturile poporului transnistrean sunt limitate în mod criminal de către autoritățile statului vecin. Este inacceptabil ca în secolul 21, comunitatea internațională tacă rușinos cu privire la situația în jurul unei populații de jumătate de milion de persoane dintr-o țară democratică”, a spus Leonid Manakov. 

În încheiere, pretinsul diplomat a cerut ONU să extindă contactele cu Transnistria. Potrivit acestuia, un pas în cest sens ar fi oferirea Transnistriei statutului de observator pe lângă ONU, crearea pe lângă ONU a unui grup de cooperare cu Transnistria și crearea la Tiraspol a unui centru de resurse a ONU.  

Manakov a dat asigurări că „țara sa” este gata pentru cea mai intensă colaborare cu toate structurile ONU. 

Aceasta nu este prima ieșire a lui Manakov la ONU. Prima a avut loc în cadrul celei de a 40-a sesiune, sub aripa Rusiei, în calitate de reprezentant al unei organizații obștești. Leonid Manakov a ținut un discurs e cu tema „statalitatea Transnistriei - garant al respectării drepturilor și libertăților omului”. Reprezentantul Tiraspolului a spus că Transnistria și-a asumat unilateral obligațiunea de a respecta mai multe acorduri internaționale în domeniul drepturilor omului, inclusiv Declarația pentru Drepturile Omului, pacte internaționale privind drepturile cetățenești și politice, economice, sociale și culturale și chiar Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.