Pretinsul ministru de externe din Transnistria, Vitali Ignatiev, susţine că „oficialii transnistreni, la fel, pot intra în Moldova fără aviz prealabil. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a comunicat la televiziunea locală, subliniind că Tiraspolul şi Chișinăul şi-au asumat angajamente similare în cadrul unui proiect-pilot.

Potrivit lui, declarațiile vicepremierului Vasili Șova că începând cu 16 septembrie, oficialii moldoveni vor putea intra pe teritoriul Transnistriei fără aviz în scris „nu reflectă pe deplin conținutul proiectului-pilot”.

„Problema circulaţiei libere este legată direct de problematica cauzelor penale motivate politic împotriva cetățenilor transnistreni. Proiectul respectiv al deciziei protocolare a fost pregătit de partea transnistreană și trimis colegilor moldoveni. Reprezentantul politic al Republicii Moldova (Șova – „I.”) a informat despre o întâlnire personală cu procurorul general pentru pregătirea etapei practice de soluționare a acestei probleme umanitare acute. Sperăm că documentul va fi semnat la reuniunea „5+2” ”, a spus el.

Potrivit lui Ignatiev, s-a ajuns la o înţelegere privind realizarea unui proiect-pilot, prin care partea moldovenească s-a angajat să nu creeze condiții discriminatorii pentru circulația tuturor oficialilor transnistreni, fără excepție, pe teritoriul Moldovei.

„Partea moldovenească recunoaște existența unei astfel de categorii ca oficiali transnistreni. Acești cetățeni se vor afla în Republica Moldova sau vor traversa frontiera statului vecin fără riscul de a l se aplica vreo formă de discriminare de genul reținere la frontieră, percheziții, control minuţios la aeroport etc. Totodată, partea moldovenească și-a confirmat oficial angajamentul de a rezolva cea mai importantă problemă, cea legată de cauzele penale”, a spus el.

Pretinsul diplomat a spus că un moment important al proiectului-pilot este faptul că oficialii moldoveni „nu pot desfășura nicio politică activitate sau de serviciu pe teritoriul RMN”. Este vorba de faptul că Transnistria va anula procedura de avizare pentru funcționarii statului vecin „care vin în republică sau în tranzit doar în scopuri personale, de exemplu, într-o excursie la Cetatea Bender”.

„Ei vor putea face acest lucru la fel ca toți ceilalți cetățeni ai Moldovei, în baza pașaportului. Sperăm că proiectul-pilot își va arăta eficiența și va fi un prim pas către soluționarea problemelor circulaţiei libere și cauzelor penale, iar principalii parametri ai înţelegerii vor fi stipulaţi la viitoarea reuniune în formatul „5+2” ”, a concluzionat el.