Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat decizii împotriva Federației Ruse pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea separatistă transnistreană. În total pe ultimele cauze CEDO a dispus încasarea prejudiciilor morale în mărime de 272.200 Euro de la Federația Rusă.

Recent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice 8 hotărâri cu privire la 17 cauze, dintre care în 15 cauze reclamanții au fost reprezentați de avocați din cadrul Asociației Promo LEX. 

Una din cauze se referă plângerea adresată CEDO de către Valeriu Mițul și Iurie Coțofan ( Mițul și Coțofan v. Moldova și Rusia). Este vorba despre acțiunile abuzive ale miliției transnistrene din 2 martie 2011, când Primarul satului Corjova – Valeriu Mițul și un consilier sătesc – Iurie Coțofan, au fost arestați pe motiv că ar fi participat la un miting prilejuit comemorării victimelor războiului din anul 1992.

Aceasta se întâmpla în momentul când cei doi funcționari ieșeau din Biserica din satul Corjova și se îndreptau către cimitir pentru a depune flori. Deoarece, aveau cu sine drapelul Republicii Moldova, ei au fost acostați de aproximativ 30 de angajați ai miliției transnistrene, care au aplicat măsurile speciale și i-au reținuți pe reclamanți. În aceiași zi, un așa numit judecător al ”judecătoriei Dubăsari” a condamnat reclamanții la 7 zile arest contravențional pe motiv de nesupunere cerințelor milițienilor și pentru faptul că a îndrăznit să ridice drapelul Republicii Moldova în localitatea Corjova, raionul Dubăsari.

Reclamanții au fost plasați intenționat în condiții degradante de detenție, la subsolul secției de miliției din orașul. Dubăsari. Celor doi le-au fost refuzate vizita avocaților și recepționarea bunurilor din partea rudelor. Au fost deținuți timp de 3 zile în celule umede cu miros de mucegai, fără încălzire, cu paturi metalice. Funcționarii au fost eliberați după 3 zile de arest și detenție în subsolul secției de miliție. În urma detenției în aceste condiții ambii reclamanți au fost spitalizați ca urmare a înrăutății stării generale de sănătate. Ulterior, reclamantul Valeriu Mițul a fost diagnosticat cu insuficiență cardiacă și a fost supus la două intervenții chirurgicale.

Curtea a constatat violarea art. art. 3, 5 par. 1, 13 ale Convenției de către Federația Rusă. Curtea a dispus încasarea sumei de 9000 Euro în calitate de prejudicii morale pentru fiecare reclamant, și 1800 Euro în calitate de costuri și cheltuieli. 

Tot atunci, CtEDO a pronunțat alte hotărâri prin care a recunoscut violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane și degradante, precum și dreptului la libertate și siguranță în cauzele Berzan și alții v. Moldova și Rusia, Untilov v. Moldova și Rusia, nr. 80882/13, Babchin v. Moldova și Rusia, nr. 55698/14, Matcenco v. Moldova și Rusia 10094/10.  În total pe cauzele respective CtEDO a dispus încasarea prejudiciilor morale în mărime de 272200 Euro.

Astăzi, în 2019 avem aceeași problemă - Gimnaziul Roghi și Gimnaziul Corjova, școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, sunt încă în imposibilitate de a arbora drapelul și de a intona imnul Republicii Moldova.