Leahu, despre Declarația elaborată de Șova privind reglementarea transnistreană: Același plan Kozak
Proiectul de Declarație privind soluționarea problemei transnistrene elaborat de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova „este practice același document Kozak din 2003”, consideră fostul membru al delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu.
În cadrul unui interviu acordat Europei Libere, Ion Leahu susține că nu a reușit să vadă întregul document, însă și-a făcut concluzia din interpelarea semnată de către Pavel Filip pe numele Maiei Sandu, care conține prevederile din documentul publicat de redacția noastră.
„În orice caz de acolo reiese că este vorba practic de același document Kozak din 2003, puțin schimbat, puțin actualizat, însă în esență rămâne același: două formațiuni statale, care formează un stat comun și nu se știe care are prioritate, pornind de la faptul că și în documentul lui Kozak, și în documentul lui Primakov partea transnistreană primește drept de veto asupra problemelor care țin, chipurile, de interesele ei, dar de interesele ei poate să țină orișice. Așa că în caz că reprezentanții acestei formațiuni statale sunt învestiți cu drept de veto, asta înseamnă că Tiraspolul primește dominație asupra Chișinăului”, a menționat Ion Leahu.
Acesta consider că este vorba de „niște lucruri foarte și foarte serioase ori deja convenite cu Rusia, sau făcute special pentru a ademeni Rusia, pentru a-i demonstra că noi suntem gata să mergem orișicât și oriunde”.
Întrebat de către REL dacă nu riscă prea mult Igor Dodon în calitate de șef de stat, pentru că s-au mai făcut tentative de a propune parte din soluția problemei transnistrene care s-au revoltat și experții, și societatea civilă, și chiar cetățenii acestui stat, Leahu a răspuns următoarele:
„Probabil că d-lui (Dodon – n.red) foarte bine conștientizează un lucru: populația astăzi este cam fără atitudine și noi am subliniat lucrul acesta. Mai ales când este vorba de toamnă, populația nu este gata să protesteze în mod serios. Un protest așa, vag, el poate fi...”, a afirmat Leahu.
Fostul membrul al CUC admite că Italia, Germania și Franța ar agrea acest document.
„Știți, în situația de față, eu nu m-aș mira dacă ar fi spus „da”. Ar putea să fi spus „da” și nemții, și italienii, și francezii...”, a subliniat Leahu.
ssssssssssssssssssAmintim că un document intrat săptămâna trecută în posesia redacției DESCHIDE.MD confirmă că autoritățile moldovenești (Guvernul, Parlamentul și Președinția) au fost ultimele care au luat cunoștință cu „proiectul Declarație privind intensificarea eforturilor comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2, în atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean”. Aceasta în condițiile în care vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova a expediat acest document partenerilor externi încă pe data de 5 august 2019.