Delegația Republicii Moldova a atras atenția în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 17 octombrie, asupra exercițiilor cu trageri din armamentul uşor de infanterie în proximitatea orașului Râbniţa, cu participarea colaboratorilor de miliție din orașele Râbniţa, Camenca şi Dubăsari.

A fost semnalată desfășurarea exercițiilor militare cu utilizarea armamentului şi a tehnicii de luptă de către o unitate militară transnistreană dislocată în or. Dubăsari.

S-a menționat despre lucrările tehnice efectuate de compania „Interdnestrcom” la așa-numitele posturi de „grăniceri” amplasate în preajma localității Doroțcaia, calificate drept dezvoltarea infrastructurii „de frontieră”. Pe fapt, componenta militară a Republicii Moldova a solicitat deplasarea la fața locului a observatorilor militari, demersul nefiind acceptat.

În consecință, din motivul că încălcările date nu au fost reflectate în rapoartele săptămânale cu privire la situația în Zona de Securitate, aceste documente ale Comandamentului Militar Întrunit nu au fost aprobate de Comisia Unificată de Control.

În mod consecvent, a fost propusă pentru a fi inclusă în ordinea de zi propunerea formulată anterior de către delegația Federației Ruse - de a verifica și analiza în ansamblu situația creată în Zona de Securitate în urma schimbărilor unilaterale efectuate de partea transnistreană. Reprezentantul Federației Ruse a reiterat că propunerea este una de compromis și are menirea de a pune în discuție subiectele ce cauzează tensiuni între părți. Totodată, a precizat că demersul nu vizează doar postul instalat la Pohrebea (contrar prevederilor protocolului ședinței extraordinare a Comisiei), ci se referă la toate posturile structurilor de grăniceri instalate abuziv.

Propunerea nu a fost susținută nici de această dată de delegația transnistreană.

De asemenea, în urma unor expuneri publice denaturate în media transnistreană, un membru al delegației transnistrene a fost atenționat asupra necesității adoptării unui comportament corespunzător și difuzării de mesaje obiective în mass-media. În special, s-a solicitat de a nu induce în eroare opinia publică prin aprecieri distorsionate și abordări de tematici care nu au fost discutate de fapt în cadrul ședințelor.