Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că pentru a fi rezolvată chestiunea transnistreană, cetățenii moldoveni trebuie să răspundă la întrebarea dacă își doresc cu adevărat reunificarea statului. Aurelian Ciocoi sugerează că problema reunificării statului este una de ordin local, ignorând rolul Rusiei în acest proces.

„S-o începem de la bun început. Ce vrem noi ca națiune?”, se întreabă Aureliu Ciocoi. Potrivit diplomatului, procesul de reglementare trebuie inițiat odată cu un consens național asupra acestei chestiuni. „Deci, de aici trebuie să începem: care este poziția națională în raport cu această chestiune? Vrem noi – iarăși la nivel național –, vrem noi să ajungem la un consens în ceea ce privește soluționarea politică finală a acestui conflict (care nici nu mai știu dacă e conflict)?”

Potrivit lui Ciocoi reunificarea statului ar trebuie să fie prioritatea națională numărul 1. În această prioritatea se înscrie și dezideratul relansării economiei naționale.

„Însă, pentru a porni acest proces, trebuie să ajungem la un consens național aici, la noi acasă. Cum facem și dacă dorim să reunificăm? Ei, din moment ce noi am ajuns la un consens național și am decis că da, dlor, reunificăm țara, abia după asta discutăm mecanismul prin care ajungem la reintegrarea țării, pentru că, dacă e să ne uităm real la fața locului, mergem pe malul Nistrului...”, a declarat Ciocoi.

Totodată, Aureliu Ciocoi spune că nu a auzit de nicăieri de vreun plan al federalizării Republicii Moldova. „Nu există așa ceva! Credeți-mă, vă jur, nu am văzut nimic ce ar conține idei gen federalizare.”

După ce moldovenii ar răspunde la întrebarea dacă vor cu adevărat reunificarea statului, va urma procesul de recunoaștere internațională a neutralității Republicii Moldova. Vorbind despre formele de neutralitate, Ciocoi spune că acestea sunt ca la restautant - „cartea de bucate este foarte extinsă”.

„Odată cu consolidarea statutului de neutralitate, se deschid porțile pentru reglementarea politică definitivă a conflictului transnistrean și – atenție! – retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, împreună cu munițiile.”

Cu privire la munițiile de la Cobasna, Ciocoi a spus că acestea vor fi distruse pe loc, iar procesul nu a început încă pentru că Federația Rusă are nevoie de timp pentru a face un studiu de fezabilitate.