Flenchea: Ultima încercare de a semna protocolul de la Bratislava. Chișinăul rămâne ok și în cazul nesemnării
Vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că va încerca astăzi să găsească un compromis pe textul final al protocolului de la Bratislava a negocierilor în format 5+2, care ar putea fi semnat până la finele anului. Cu toatea acestea, spune Flenchea, chiar dacă nu se va ajunge la o înțelegere pe protocol, Chișinăul va insista în continuare pe prioritățile sale în procesul de negocieri.
Declarația a fost făcută în contextul întrevederii între negociatorii Flenchea și Vitali Ignatiev la Tiraspol.
„Azi întreprindem ultima încercare să definitivăm textul protocolului negocierilor în format 5+2 de la Bratislava. Rămâne un singur punct care rămâne de coordonat și vom încerca azi să găsim un compromis pe marginea acestui document. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, misiunea OSCE va întreprinde eforturile organizatorice ca să reușim să-l semnăm până la începutul sărbătorilor de iarnă”, a spus Flenchea.
Indiferent de rezultate negocieri, Alexandru Flenchea și Vitali Ignatiev vor avea discuții pe un spectru mai larg pe probleme sociale și economice în primul rând - drepturile omului, libertatea de circulația, activitatea școlilor cu predare în grafie latină, dar și problemele fiscale și vamale.
Flenchea a transmis că semnarea protocolului de la Bratislava ar fi bine pentru președinția Slovacă la OSCE.
„Ar fi bine pentru președinția slovacă să avem acest protocol. În cazul în care nu vom identifica un compromis, nu vom reuși să-l semnăm, pentru noi, pentru Guvernul Republicii Moldova, asta nu va însemna o revizuire de tactică și strategie. Prioritățile rămân aceleași și de fapt vom relua discuțiile pe marginea agendei noastre chiar azi, imediat după ce mai întreprindem o încercare cu domnul Ignatiev să definitivăm textul protocolului”.
Rugat să comenteze declarațiile liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre faptul că Transnistria nu se va integra niciodată în Republica Moldova, Flenchea a spus că documentul de constituire a formatului 5+2 exprimă expres necesitatea unei soluții politice pe Transnistria respectându-se integritatea RM.
„Formatul 5+2 există din 2002 și vă sugerez să uitați în documentul de constituirea a conferinței permanente pentru probleme politice pentru negocierea dosarului transnistrean și veți vedea care sunt obiectivele și finalitatea acestui proces de negocieri. Participarea Tiraspolului în acest format de negocieri și insistența lor ca aceste întruniri să aibă loc nu le pot interpreta altfel decât un acord tacit de a negocia în această paradigmă”.