Lesnic cere Tiraspolului să se abțină de la represiuni împotriva cetățenilor RM din regiunea transnistreană
Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut un briefeng astăzi pe tema situației extreme și exceționale regiune transnistreană. Lesnic a cerut Tiraspolului să elimine în mod necondiționat posturile ilegal instalate și să restabilească libera circulație și să se abțină de la represiuni împotriva celor care și-au exprimat nemulțumirile față de acțiunile Tiraspolului în Zona de Securitate. Lesnic s-a referit la cetățenii R. Moldova care locuiesc în regiunea separatistă, dar lucrează la companii de pe malul drept al Nistrului.
Astăzi a avut loc un protest la Râbnița față de îngrădirea liberei circulații pentru cei care lucrează în dreapta Nistrului.
Vicepremierul constată că după evoluțiile de astăzi din Zona de Securitate și jocurle structurilor separatiste din regiunea transnistreană care vizează atribuirea abuzivă a comptențelor de control față de cetățenii care traveresează linia administrativă, situația s-a agravat în regiune. Este vorba despre instalarea a 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate. Aceste posturi nu sunt altceva decât încercarea de îngrădire a liberii circulații pentru cetățenii din localităților ce se află sub jurisdicția constituțională a Republicii Moldova.
Este vorba despre 11 localități: Cocieri, Corjova, Molovata Nouă, Pohrebea, Varnița, Copanca, Hagimus, Hârbovăț, Fârlădeni, Talmaza și Cârcăiești. Numărul total de persoane care ar putea fi afectate este de 41.000 de locuitori.
Acțiunile ilegale reprezintă o subminare a formatului de negocieri și o îngrădire deliberată a drepturilor omului. În esență, Toraspolul tinde să-și consolideze prezența forțelor sale pe linia administrativă, ceea ce reprezintă o acțiune extrem de priculoasă.
„Situația de astăzi, cu interzicerea intrării și ieșirii din regiunea transnistreană a tensionat și mai mult populația din regiune, de pe ambele maluri ale Nistrului. Oamenii au nevoie de o asistență pentru a se deplasa și a munci pentru a-și întreține familiile. Semnalăm această problemă, iar drept dovadă subliniez că Biroul Politici de Reintegrare a recepționat în ultimile două luni 400 de solicitări care vizează autoizolarea regiunii transnistrene și imporsibilitatea de circulație cu un număr impunător de persoane care au nevoie de sprijin”, a declarat Lesnic.
Aceste solicitări au fost făcute în contextul în care un grup mare de cetățeni moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană sunt angajați la companii naționale și internaționale de pe malul drept al Nistrului. Atitudinea Tiraspolului ar putea să-i priveze de posibilitatea de a-și susține familiile și chiar să-și piardă locul de muncă.
„Cerem Tiraspolului să elimine în mod necondiționat posturile ilegal instalate și să restabilească libera circulație și să se abțină de la represiuni împotriva celor care astăzi și-au exprimat nemulțumirile de acțiunile Tiraspolului în Zona de Securitate”, a spus Lesnic.