Posturile ilegale apărute în perioada stării de urgență în Zona de Securitate sunt instalate cu încălcarea prevederilor Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 și, în acest sens, periclitează tot mai mult echilibrul de forțe în Zona de Securitate, dar și afectează grav libera circulație a cetățenilor, iar într-un final, compromit operațiunea de pacificare în rândul populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Chișinăul își va menține poziția tranșantă asupra posturilor ilegale până în momentul în care acestea vor fi eliminate, se menționează într-o declarație a Delegației Republicii Moldova difuzată la ședința Comisiei Unificate de Control din 16 iulie.

Un element esențial pentru detensionarea situației în Zona de Securitate este deblocarea activității observatorilor militari. La acest capitol exponenții Tiraspolului cer să fie inspectate penitenciarele din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, amplasate de zeci de ani în Bender, dar resping categoric documentarea posturilor ilegale prin prisma prevederilor documentelor de bază ale operațiunii de pacificare.

Sfidarea de către Tiraspol a acestor documente, care au pus capăt luptelor pe malurile Nistrului, nu are margini. Pentru a-și păstra posturile ilegale, reprezentanții transnistreni în Comisie nu agreează nici efectuarea unei analize complexe a situației actuale în Zona de Securitate, ca urmare a instalării așa-numitor „grăniceri”, nici propunerea de a examina activitatea Comandamentului Militar Întrunit începând cu 12 martie curent.

Amintim că în condițiile în care observatorii militari sunt împiedicați să-și exercite atribuțiile, Delegația Republicii Moldova a propus anterior antrenarea mai intensă a reprezentanților Misiunii OSCE în Moldova în monitorizarea Zonei de Securitate, așa cum stabilesc „Principiile de cooperare dintre Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control”.

Astfel, la ședință, reprezentanții Misiunii OSCE au informat despre fixarea unor posturi „grănicerești” între satele Roghi și Cocieri, dar și la periferia orașului Bender, pe strada Timireazev, lângă calea ferată. Informația prezentată i-a deranjat enorm pe exponenții transnistreni, care au încercat să nege mandatul acestei organizații.

Au avut loc discuții și asupra condițiilor de executare a serviciului la postul nr.9/stâng al Forțelor Mixte de Pacificare situat în apropiere de Vadul-lui-Vodă. Delegația Republicii Moldova pledează pentru îmbunătățirea acestor condiții și a solicitat preluarea funcțiilor administrative asupra postului, așa încât autoritățile să poată finanța lucrările necesare. Partea transnistreană politizează în continuare problema și vede necesitatea fortificării postului pentru a rezista „presiunii combatanților”. Decizia asupra subiectului a fost amânată.

Totodată, membrii Comisiei l-au aprobat în calitate de expert cu statut permanent în cadrul Delegației Republicii Moldova pe Iurie Briceag, militar de carieră, reprezentant al Ministerului Apărării.