Transnistria amână imunizarea cu AstraZeneca donat de România. Așteaptă Sputnik V, promis de ruși peste 2-3 săptămâni
Duma de Stat din Federația Rusă a decis să ofere regiunii transnistrene a Republicii Moldova un lot de vaccinuri Sputnik V. Declarația a fost făcută de către primul adjunct al Comisiei pentru afaceri CSI și relații cu compatrioții din Duma de Stat, Konstantin Zatulin. Decizia a fost luată abia după ce la Moscova a mers un desant de reprezentanți ai regimului de la Tiraspol, fiind vorba despre spicherul așa-zisului parlament de la Tiraspol, Aleksandr Korșunov, un responsabil din domeniul economic, Viktor Guzun și alți reprezentanți ai regimului separatist, un reprezentant al forțelor armate separatiste, Igor Buga.
Se meționează că cererile cu privire la oferirea unui lot de vaccin au fost făcute de către mai mulți deputați ruși care reprezintă interesele transnistrenilor, printre care Umahan Umahanov, Serghei Neverov, Aleksandr Iaroșuk, Serghei Cijov, Artem Turov, Konstantin Zatulin.
Konstantin Zatulin a declarat că Duma de Stat a votat încă pe 20 ianuarie un pachet de asistență pentru regiunea transnistreană care prevedea oferirea de vaccinuri, însă deputații care au depus cererile nu au primit apoi decât un răspuns că problema este în curs de soluționare.
„Aș dori să îi informez pe deputații prezenți aici și delegația Transnistriei că problema este rezolvată, iar decizia principală privind alocarea vaccinului Sputnik V pentru Transnistria a fost luată la sediul operațional. La momentul de față sunt întârzieri cauzate de amploare campaniei de vaccinare în Rusia și de faptul că procesul de aprovizionare cu vaccini frânează. Cred că aceasta este o chestiune de 2-3 săptămâni. Conform informațiilor pe care le dețin, în Administrația prezidențială, Dmitri Kozak, șef adjunct de personal al Biroului executiv prezidențial, controlează personal această problemă ”, a subliniat Konstantin Zatulin.
Acesta a mai menționat că imediat cum se va ivi posibilitatea de a furniza vaccinul Sputnik V în străinătate, furnizarea va începe cu statele apropiate, precum este și regiunea transnistreană, care nu ar avea un alt susținător în afară de Rusia.
Totodată, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat pe canalul său de Telegram că vaccinarea cu AstraZeneca donat de România încă nu a început, deși acesta a ajuns în regiune la începutul lunii martie, iar administrarea serului urma să înceapă pe 12 martie. Krasnoselski spune că AstraZeneca nu este sigur și că așteaptă un verdict de la OMS în acest sens. Acesta a mai spus se lucrează pe direcția aprovizionării regiunii cu Sputnik V, un lot care va fi adus în Transnistria cu un avion care va ateriza pe Aeroportul Chișinău.
Amintim că în pewaă s-a scris despre faptul că concernul Sheriff din regiunea transnistreană a făcut comandă de 5.000 de doze Sputnik V pentru angajații săi, lot ce urma să ajungă pe Aeroportul Chișinău și apoi în Transnistria. Oficiali de la Chișinău însă s-au implicat la Moscova pentru a nu permite ca vaccinul să ajungă în regiune fără acceptul autorităților constituționale.
Amintim totodată că nici OMS și nici Autoritatea Europeană a Medicamentului nu s-au pronunțat cu privire la riscurile administrării AstraZeneca.