CEDO a început examinarea cauzei lui Vardiașvili versus Rusia și R. Moldova, bărbatul expulzat din Transnistria pentru că e georgian
La 7 iunie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernelor pârâte cauza Vardiașvili v. Rusia și Moldova cauza nr.558/16, informează Promo-LEX. Acest lucru în seamnă că CEDO a început examinarea cauzei lui Seghei Vardiașvili, care în anul 2015 a fost expulzat fără explicații de către autoritățile ilegale din Transnistria. Motivul acestei expulzări este originea caucaziană a lui Vardiașvili. Guvernele celor două state pârâte urmează să se expună pe marginea materialelor remise de către CEDO. După ce Guvernele se vor expune, materialele vor fi retrimise către Promo-LEX care se va expune la rândul său asupra observațiilor Guvernelor. Apoi va urma o hotărâre sau o decizie CEDO.
Cauza se referă la limitarea ilegală a dreptului la libera circulație în interiorul Republicii Moldova, fără explicații și aplicarea măsurilor de reprimare (detenție în condiții inumane) pentru încălcarea acestor reguli ilegale de circulație stabilite de regimul de la Tiraspol.
În iunie 2015 reclamantul, a fost ”expulzat” de structurile de forță de la Tiraspol pentru 6 luni pe motiv că ar fi încălcat regulile de ședere, acesta fiind primul caz de ”expulzare” a unui cetățean de la propriul său domiciliu.
Deoarece în Republica Moldova persoanele intern strămutate nu sunt protejate de legislația Republicii Moldova, reclamantul și-a amenajat un cort pe malul drept al râului Nistru, unde s-a aflat până la expirarea perioadei de ”expulzare”. La 12 decembrie 2015 ”serviciul de migrațiune” i-a permis ultimului accesul în regiune, cu condiția respectării regulilor interne de ședere stabilite de regimul de la Tiraspol.
Abia în 2017, a fost posibil de găsit dovada documentară a motivului unui astfel de tratament, și anume existența unui document ținut în secret de regimul de la Tiraspol: ”Ordinul Ministerului de Interne al RMN” din 14.05.2013, potrivit căruia persoanele a căror drept de ședere este limitat, se împart pe categorii: A, B și C. Cei de etnie caucaziană, sunt plasați în categoria A, iar dreptul de ședere nu poate depăși termenul de 10 zile.
În fața Curții, reclamantul a invocat violarea dreptului său cu privire la libertatea de circulație Art.2P.4; a dreptului cu privire la respectul vieții private Art.8 și proprietate art.1P1; a dreptului la libertate Art.5; a dreptului de a nu fi supus torturii și relelor tratamente garantat de Art.3 și lipsa de remedii efective naționale potrivit articolului 13, pentru a remedia violărilor invocate.
Curtea a adresat părților întrebări legate de existența sau inexistența violărilor sub aspectele invocate de reclamant.
Reclamantul este reprezentat la CtEDO de către Avocații Asociației Promo-LEX.
Cine este Serghei Vardiaşvili?
Mama lui Vardiaşvili a locuit în Georgia până în 1996 când s-a întors la Corjova, satul ei natal. Vardiaşvili a absolvit în perioada sovietică Universitatea Tehnică de Stat din Moscova „N. E. Bauman”. În 2012, Serghei Vardiaşvili a luat cetăţenia Republicii Moldova prin repatriere şi a venit şi el la Corjova pentru a avea grijă de mama sa. În satul din stânga Nistrului, Vardiaşvili a reuşit să-şi ridice o gospodărie cu 15 familii de albine şi o crescătorie de iepuri cu aproximativ 100 de animale. Anul trecut apicultorul a strâns o tonă de miere. Casa tot Vardiaşvili a construit-o începând din 1996 când a început să vină în Republica Moldova de 2-3 ori pe an.