„Situația în regiune depinde foarte mult de cine este la putere la Chișinău”, explică juristul pentru drepturile omului din Transnistria Stepan Popovschi, într-un interviu pentru Zona de Securitate.  Astfel, potrivit acestuia, odată cu venirea lui Igor Dodon la putere în Chișinău, cazurile de persecuție a locuitorilor din regiunea transnistreană s-au întețit, iar odată cu venirea Maiei Sandu la Președinție, s-au micșorat.

Situația drepturilor omului în stânga Nistrului a degradat profund în anul 2020, iar una din cauze ar fi conducerea din dreapta Nistrului, de la Chișinău, constată juristul de la Tiraspol, Stepan Popovschi, directorul organizației „Contribuție la o justiție eficientă”. Potrivit acestuia odată cu venirea la putere a Maiei Sandu în noiembrie 2020, noi dosare pe cauze de extremism nu au fost intentate.

„Situația în regiune depinde foarte mult de cine este la putere la Chișinău, pot să vă explic această dependență, eu lucrez cu CEDO, am 16 dosare de care răspund, eu văd ce răspunde Moldova și ce răspunde Rusia. Eu am tras atenția că în dependență de cine este la putere în Moldova depinde și nivelul de urmăriri. Cum a venit la putere Dodon acest val de urmăriri rapid s-a ridicat. S-a creat așa o impresie că mai nu s-a spus faceți ce doriți, acum, odată cu venirea Maiei Sandu valul s-a micșorat, numărul persecuțiilor. Chiar este o persoană care a făcut recent câteva declarații curajoase și pe el de extremism nu l-au învinuit. Și în general cu venirea Maiei Sandu nu sunt cauze noi deschise pe cauze de extremism,” a delacarat Popovschi pentru Zona de Securitate fiind întrebat despre cazul lui Pavel Dogari.

Cât despre finalitatea acestor dosare, Popovschi spune că regimul pare să meargă pe altă cale: cea de-a închide oamenii, nu pe cauze de extremism, dar pentru că au încălcat anumite interdicții impuse în timpul anchetei.  „Aceste cauze au fost îndreptate în direcția de a speria oamenii, de a crea frică la maxim, de ex. Irina Vasilache, avea interdictie de părăsire a regiunii, pentru ca să o judece, nu pentru extremism, dar pentru încălcarea acestei interdicții și ea a fugit din regiune. Cred că pun această interdicții cu ideea că va fi încălcată, până atunci dosarul va fi mototolit și vor spune peste tot că sunt învinuiți de extremism, de extremism…”

Stepan Popovschi încearcă de mai mulți ani să obțină statutul de avocat în regiune, însă regimul nu-i permite, invocând că sunt prea mulți avocați în stânga Nistrul. În așa situație îi poate ajuta pe oameni doar până la ușa „judecătoriei”.

El este și unul dintre cei mai activi apărători a drepturilor omului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În 2013 a devenit ținta unor intimidări din partea structurilor de securitate din regiunea transnistreană.

La 7 martie 2013, angajați ai ”KGB”-ului local au dat buzna în locuința avocatului și au efectuat o percheziție, care a început cu puțin timp înaintea unei conferințe de presă, la care Stepan Popovschi urma să ia atitudine față de abuzurile administrației de la Tiraspol în raport cu proprietarii de terenuri agricole din regiune. Stepan Popovschi împreună cu soția și copilul au fost sechestrați într-una din camerele apartamentului și nu li s-a permis să iasă de acolo pe tot parcursul percheziției.Conferința de presă fusese anunțată cu câteva zile mai devreme. Imediat după difuzarea invitației, Stepan Popovschi a fost avertizat să renunțe la luarea sa de poziție. Invitația, adresată reprezentanților ambasadelor acreditate în Republica Moldova, a fost publicată și comentată drept ”trădare” pe un portal local, dar și pe Forumul social din regiune. Motivul a fost folosirea de către Popovschi a sintagmei ,,regiunea transnistreană a R.Moldova”.

Stepan Popovschi a fost primul avocat din regiune care reprezintă dosare de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Avocatul spune că în repetate rânduri a fost supus ameninţărilor din partea administrației regionale din stânga Nistrului. Două organizaţii internaţionale au cerut recent liderilor de la Tiraspol să oprească intimidările împotriva lui.