Directorul Institutului pentru Politici Globale de la Kiev, Evghen Magda, consideră că renunțarea din partea Chișinăului de a institui a doua fază de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan vorbește despre o inconsecvență a poziției R. Moldova. De fapt, prin acest gest, Guvernul lui Aureliu Ciocoi „a făcut o reverență” în fața Rusiei. Ceea ce nu cunoaște Chișinăul este că cedările în fața Rusiei nu diminuează din presiunea executată de către Kremlin asupra Republicii Moldova, ci intensifică această presiune.

„În opinia mea, renunțarea la controlul comun la frontiera Ucrainei și R. Moldova vorbește despre o inconsecvență a poziției Chișinăului. De fapt, acum o lună la Kiev a fost semnat un „trio asociat” al Ucrainei, Georgiei și R. Moldova de coordonare a eforturilor în ceea ce privește integrarea europeană, iar astăzi Guvernul lui Aureliu Ciocoi dă înapoi și face reverență în fața Rusiei. Este clar că problemele ce țin de colaborarea frontalieră între două state post-sovietice, în contextul conflictului transnistrean, sunt mereu complicate. Există însă un detaliu, când oricare dintre statele post-sovietice cedează în fața presiunii ruse, acest lucru nu duce la slăbirea acestei presiuni din partea Kremlinului, ci aceasta se intensifică. Păcat că acest lucru nu este înțeles la Chișinău”, a declarat Evghen Magda pentru Deschide.MD.

Moscova promite locuitorilor din Transnistria cetățenie rusească în regim simplificat și conexiune aeriană cu Tiraspolul

Expertul consideră că cele trei state care au devenit victime ale agresiunii hibride rusești, trebuie să-și unească eforturile în fața acestei agresiuni, iar mesajul ultimului Summit NATO este unul încurajator în acest sens.

„În opinia mea, Ucraina, R. Moldova, Georgia, state care au devenit victime ale agresiunii hibride din partea Rusiei, au o singură opțiune în ceea ce privește realizare planurilor de a înainta spre Occident - acestea sunt eforturile comune și consolidate, direcționate spre un rezultat. Acest lucru este evident mai ales în contextul în care Summit-ul NATO a susținut integritatea teritorială a statelor noastre, în pofida faptului că R. Moldova, este binecunoscut faptul, rămâne un stat neutru, fără perspective de integrare euro-atlantică”.

O nouă cedare // Guvernul amână controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan până la sfârșitul anului

Menționăm că membrul Comisiei Dumei de Stat pentru integrare eurasiatică și legături cu compatrioții, Artiom Turov, a spus că declarația Legislativului rus din 15 iunie este un semnal pentru Republica Moldova și Ucraina. „Declarația Dumei de Stat adoptată unanim, este un semnal clar. Un semnal pentru autoritățile din Moldova, un semnal părții ucrainene. Pe teritoriul Transnistriei locuiește un număr mare de compatrioți, concetățenii noștri. Desigur, situația se va afla sub controlul permanent al organului legislativ al Rusiei, inclusiv al deputaților aleși din partea Transnistriei, care reprezintă interesele locuitorilor acestei regiuni”, a a spus acesta.  

DOC // Duma de Stat denunță politica R. Moldova și a Ucrainei de „blocare” a Transnistriei