Vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosaceov, consideră că politica externă a Republicii Moldova după alegerile parlamentare anticipate va fi cel mai probabil de natură pro-occindentală, transmite TASS. 

„Cel mai probabil, R. Moldova va cunoaște o puternică turnură pro-occidentală în politica externă, intensitatea căreia va depinde de aranjarea finală a puterilor în Parlament și de coeziunea opoziției de stânga. Sunt și alți factori care ar putea juca un rol semnificativ - businessul, biserica, evenimentele din țările vecine. Cel mai prost scenariu este forțarea evenimentelor din Transnistria, care este considerată a fi un obstacol în calea R. Moldovei în structurile euroatlantice”, a scris Kosaceov pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat că rezultatele alegerilor sunt mai curând alarmante. „Societatea este în mod evident divizată, iar să impui, în asemenea condiții, voința dură a unei presupuse majorități față de o presupusă minoritate, este puțin probabil că acest lucru va duce la calmarea minților și la apariția unei agende care să consolideze întreaga societate. Rămâne să spunem lucrul tradițional: noi mizăm pe discernământul noilor lideri moldoveni, iar noi suntem pregătiți pentru un dialog pe întreg spectrul agendei relațiilor bilaterale”, a declarat Kosaceov.

Acesta  a mai subliniat că PAS și-a trasat drept obiectiv principal activizarea procesului de integrare europeană, parteneriatul strategic cu SUA și România, dar și realizarea proiectelor cu Ucraina și Georgia. Acesta a mai menționat că rolul decisiv în alegerile parlamentare anticipate l-a jucat diaspora. Kosaceov s-a arătat indignat și de faptul că pentru locuitorii din regiunea transnistreană au fost deschise doar 41 de secții de votare în timp ce pentru diasporă au fost deschise 150 de secții de votare. „Pe lângă aceasta, un rol important în procesele politice interne îl joacă politicienii occidentali și diplomații, și nu doar cei români și ai UE, ci și ambasadorul american care în mod regulat apare la televiziune, se întâlnește cu politicienii, funcționarii, judecători ai Curții Constituționale și membrii Comisiei Electorale Centrale”, a punctat Kosaceov.