Chișinăul a apostilat 456 de diplome universitare neutre din regiunea transnistreană începând cu anul 2017
Biroul de Reintegrare informează că din data punerii în aplicare a Deciziei protocolare din 25 noiembrie 2017 și până în prezent au fost aplicate apostilele Republicii Moldova pe 456 de diplome de model neutru, emise de către Universitatea „Taras Șevcenco” din Tiraspol.
Cele mai solicitate state în care urmau a fi prezentate diplomele apostilate sunt următoarele: Italia – 90, SUA – 70, Bulgaria – 50, Israel – 43, Polonia – 40, Franța – 30, Austria – 20, Marea Britanie – 17, Spania – 17, Olanda – 14, Belgia – 11, Slovenia – 10, Grecia – 6, Albania – 6, Elveția – 5, ș.a.m.d.
Mecanismul apostilării diplomelor de model neutru oferă absolvenților din regiunea transnistreană șansa de a continua studiile sau de a se angaja în câmpul muncii peste hotarele țării, fiind posibilă utilizarea acestora doar în statele care au aderat la Convenția de la Haga cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine din 05.10.1961 (de ex. Canada nu a ratificat convenția respectivă) și care nu au declarat anumite rezerve în acest sens.
Totodată, este necesar de înțeles că apostila aplicată pe diploma neutră nu presupune recunoașterea sau echivalarea acesteia cu diploma de model național, or, pentru aceasta se impune parcurgerea procedurilor stabilite de prevederile legislației naționale în vigoare în domeniul educației.
Chișinăul și-a onorat integral angajamentele asumate prin Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017, manifestând o abordare pozitivă, umanitară și adaptată la specificul situației din stânga Nistrului și mun. Bender, în același timp se aplică în continuare procedura de evaluare a calificărilor obținute în raioanele de est ale țării și de perfectare a actelor de studii, potrivit formatului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, în conformitate cu exigențele cadrului normativ al Republicii Moldova și cu tratatele internaționale la care statul nostru este parte.