Deputatul Dumei de Stat din Rusia, vicepreședintele Comisiei pentru relații cu CSI, Artiom Turov, a ieșit cu o reacție după ce externele de la Chișinău au calificat participarea ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la inaugurarea pretinsului președinte al Transnistriei drept „o acțiune neprietenoasă”. Turov a spus că participarea ambasadorului rus la asemenea ceremonii este o practică normală.

De fapt, Turov nu a adus argumente care să justifice participarea ambasadorului rus la inaugurarea ilegală de la Tiraspol, ci a vorbit despre rolul pacificatorilor ruși pe Nistru și rolul Rusiei în procesul de negociere a reglementării transnistrene.

Turov a încercat să argumenteze de ce locuitorii regiunii ar avea dreptul să aleagă puterea în stat. „ Aș vrea să reamintesc politicienilor moldoveni că în Transnistria locuiesc aceiași oameni care studiază, muncesc, întemeiază familii și își aleg guvernarea pentru ca toate sferele vieții să funcționeze”, a declarat Turov, care este și vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri CSI din Duma de Stat.

Acesta a mai vorbit despre rolul pacificatorilor ruși pe Nistru care de 30 de ani contribuie la menținerea păcii. „Participarea ambasadorului țării noastre, care este angajată în procesul de negociere, este o practică normală. Din partea Chișinăului vedem doar o presiune constantă asupra regiunii, economică și politică. Declarațiile unor politicieni privind Transnistria și locuitorii ei creează temeiuri pentru destabilizarea procesului de reglementare”, a adăugat parlamentarul rus.

Potrivit lui Turov, Rusia și corul său diplomatic rămân un „garant de încredere” al al procesului de negocieri. „Declarația de astăzi a MAEIE pare fi evident un pas înapoi în procesul de pacificare pe Nistru”.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a calificat prezența ambasadorului Federației Ruse Oleg Vasnețov la așa numita „inaugurare” a liderului de la Tiraspol drept o acțiune neprietenoasă.
MAEIE a reamintit că așa-zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană sunt nelegitime și contrare cadrului constituțional al Republicii Moldova.
„În acest sens, participarea șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse la astfel de acțiuni este considerată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene drept o acțiune neprietenoasă.

Prezența diplomaților străini în activitățile ce pot fi utilizate în scopuri de propagandă niciodată nu va contribui de o manieră pozitivă nici la reglementarea conflictului transnistrean, nici la dezvoltarea unor relații bilaterale bazate pe respect reciproc”, precizează MAEIE.