Expert britanic, pentru BBC // Munițiile din Transnistria nu prezintă valoare pentru armata rusă, ci motiv ca Moscova să-și mențină trupele
Depozitul de la Cobasna este una dintre cele mai puțin cunoscute reminiscențe ale Războiului Rece, care după trei decenii încă mai stârnește alarme și îngrijorări, se arată într-un material BBC ce are drept temă munițiile depozitate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Un expert britanic de la Oxford Analytic concluzionează că deși este vorba de un depozit de arme vechi, cu modele și tipuri de muniții pe care armata modernă a Rusiei nu le mai folosește, acestea sunt un argument pentru Moscova de a-și menține trupele în Transnistria și de a influența R. Moldova.
În Transnistria, teritoriu care a devenit autonom în raport cu R. moldova la începutul anilor 1990 și care nu a obținut recunoaștere internațională, se află cel mai mare arsenal rămas rămas din Războiul Rece, conținând aproximativ 20.000 de tone de arme și muniții.
Potrivit publicației, o explozie la depozitul din Cobasna ar fi echivalentă cu detonarea bombei nucleare asupra Hiroșimei. Unii experți declară că există o asemenea posibilitate, deoarece munițiile sunt vechi și defecte. Depozitul, scrie BBC, ar fi păzit de 1.500 de militari ruși.
Publicația se întreabă cât material, de fapt se află la Cobasna și în ce constă acesta.
„Adevărul este că nimeni nu cunoaște cu siguranță. Este un mare secret”, spune John MacLeod, analist senior pe Rusia și fostul spațiu sovietic la Oxford Analytica.
„Probabil, sunt doar muniții arme de calibru mic, deoarece este vorba de material din epoca sovietică. Este un depozit de arme vechi, probabil, cu modele și tipuri de muniții pe care armata modernă a Rusiei nu le mai folosește. Nu este vorba despre un armament deosebit de valoros”, a declarat expertul pentru BBC. Cu toate acestea, Rusia se opune eliminării definitive a arsenalului, anunțând că va vorbi despre aceasta în viitor. Rusia refuzat și propunerile privind un audit internațional al depozitului.
Cu toate acestea, dacă munițiile depozitate în Cobasna sunt vechi și nu prezintă valoare reală pentru armata rusă, de ce Moscova nu a dus la bun sfârșit evacuarea depozitului începută în anii 2000 după Summitul OSCE de la Istanbul din 1999?
„Motivația lor este una politică. Este absolut clar. Păstrând acel depozit, Moscova poate spune - ne pare rău, dar trebuie să avem grijă de armament și trebuie să păstrăm trupe acolo”, a menționat MacLeon.
Acesta argumentează că prin prezența militară în R. Moldova, Rusia își menține influența asupra lucrurilor care se întâmplă în acest stat care are aspirații europene. Acest tip de conflicte îi permit Rusiei să aibă o influență asupra statelor precum R Moldova și Georgia.
Expertul britanic consideră că în prezent este puțin probabil să fie reluate ostilitățile pe Nistru, deoarece există un status quo „ciudat de stabil” cu care nimeni nu este mulțumit, dar cu care toată lumea poate coexista.
„Nu există o mare probabilitate să avem un conflict armat în Transnistria, dar menținându-și prezența acolo, Moscova își perpetuează capacitatea de a acționa acolo”, a concluzionat acesta.