Ambasadorul R. Moldova la București, tranșant, către Ambasada Rusiei în România: „Nu am avut niciodată război civil în R. Moldova. Punct!”
Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, răspunde ambasadorului rus în România, Valeri Kuzmin, care a declarat într-o postare pe Facebook că Rusia ar fi oprit un război civil în R. Moldova în anul 1992. „Niciodată nu am avut un război civil în R. Moldova. Punct”, se arată în răspunsul lui Victor Chirilă, la care a atașat decizia CEDO: Ilașcu v. Rusia și Moldova.
Der fapt, CEDO a statuat în mai multe decizii (a se vedea hotărârile CEDO: Ilașcu v. Rusia și Moldova, Catan și alții v. Rusia și Moldova, Mozer v. Rusia și Moldova) că Rusia, pe lângă controlul politic asupra proceselor ce au loc în stânga Nistrului, efectuează controlul economic și militar constituie, ceea ce înseamnă că Rusia realizează jurisdicția de facto asupra regiunii.
Menționăm totodată că Acordul de încetare a focului, din 21 iulie 1992 (care a pus capăt războiului moldo-rus de la Nistru), a fost semnat de președinții de atunci ai Moldovei și Rusiei, Mircea Snegur și Boris Elțîn.
Replica lui Victor Chirilă vine după ce Ambasada Rusiei a postat pe Facebook un răspuns față de acuzațiile formulate de SUA cum că Rusia a invadat R. Moldova și Georgia și nu a mai plecat.
„În Republica Moldova Rusia a oprit războiul civil.
În Osetia de Sud Rusia a protejat civilii și trupele ruse de menținere a păcii de agresiunea armată a regimului M.Saakașvili.
În Crimeea, populația locală, în cadrul unui referendum, a votat pentru reunificarea cu Rusia după ce neonaziștii au ajuns la putere la Kiev”.
Amintim că Ambasada SUA din România a trolat Federația Rusă cu un mesaj în care amintește despre invaziile armatei ruse în Republica Moldova (1991-1992), Georgia (anii 1990 și 2008) și Crimeea (2014). Mesajul a fost postat în contextul discuțiilor tensionate de la Bruxelles între NATO și Rusia provocate de acumularea agresivă de forțe militare rusești la frontiera cu Ucraina.
„Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992 ... și nu a mai plecat. Rusia a invadat Georgia în 1991-1993 și apoi în 2008 ... și nu a mai plecat.
Rusia a invadat Ucraina în 2014 ... și nu a mai plecat. Vedeți un tipar aici? Cine este agresorul?”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a ambasadei SUA la București.