Rușii si zăngănitul armelor // Noi exerciții de luptă a trupelor ruse de ocupație din regiunea transnistreană
Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a desfășurat exerciții pentru pregătirea de luptă, anunță Ministerul Apărării al Federației Ruse. În total, în exerciții au fost implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar.
„Militarii au desfășurat acțiuni la primirea armelor și echipamentelor, pregătirea echipamentelor pentru părăsirea flotei de vehicule militare și avansarea spre zonele de concentrare, unde au efectuat măsuri de camuflaj, amenajarea posturilor de tragere și pregătirea echipamentului pentru marș”, precizează ministerul rus.
Asemenea antrenamente au loc permanent în regiunea transnistreană. De exemplu, câteva zile în urmă, pe 20 ianuarie 2022, GOTR au exersat tragerea cu arme pe timp de noapte. Militarii au tras din puști de asalt și mitraliere Kalașnikov, puști cu lunetă și lansatoare de grenade antitanc RPG-7. Tot pe 20 ianuarie, militarii au exersat conducerea vehiculelor blindate de transport de trupe.
Tot în luna ianuarie curent, în regiunea transnistreană GOTR a desfășurat un marș forțat în unul dintre raioanele din zona de securitate, ministerul rus nu oferă numele raionului. Militarii au organizat o ambuscadă pe drumul care duce la postul de comandă al adversarului. O altă acțiune desfășurată în această lună a fost un antrenament cu o unitate de combatere a terorismului pentru respingerea unui atac. Conform planului exercițiului, simulatorii de terorism au încercat să pătrundă pe teritoriul taberei militare pentru a confisca arme și echipamente militare.
Exercițiile desfășurate în regiunea transnitreană au atras și atenția unora de la Chișinău. Chiril Moțpan, fost președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a atenționat într-o postare pe Facebook că „securitatea teritorială a R. Moldova este într-un real pericol” și că, potrivit unor surse, „în perioada 24- 30 ianuarie, forțele armate rusești dislocate în stânga Nistrului ar planifica exerciții militare de amploare în zona orașului Bender. Se vor imita atacuri în forță în direcția Căușeni, Varnița; Gura Bâcului, Chișinău”.
În acest context, ținem să reamintim că, zilele trecute, șeful Delegației transnistrene din cadrul Comisiei Unificate de Control, Oleg Beleacov, a declarat, comentând aprobarea de către Guvernul R.Moldova a Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), că Tiraspolul nu doar că se opune retragerii trupelor rusești din regiunea transnistreană, dar consideră necesară fortificarea contingentului rusesc de pacificare pe de Nistru. Potrivit lui, situația devine tot mai „complicată”, motiv pentru care partea transnistreană consideră necesară fortificarea componentei rusești a misiunii de pacificare.
Solicitați de reporterii Deschide.MD, reprezentanții BPR au ținut să menționeze că Beleacov „confundă intenționat GOTR-ul cu contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare”, și au amintit că „potrivit Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, GOTR nu face parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii și nu are delegată nici o atribuție similară competențelor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”.
Detalii: Separatiștii transnistreni vor mai mulți militari ruși în regiune. Reacția Chișinăului
Totodată, Oazu Nantoi, deputat PAS și expert în dosarul transnistrean, a declarat pentru Deschide.MD că declarațiile lui Beleacov sunt orchestrate de Kremlin și urmăresc scopul de a manipula și dezinforma cetățenii R.Moldova. Ce ține de prezența militară ilegală a Federației Ruse pe teritoriul R.Moldova, deputatul precizează că Rusia categoric insistă că formatul operațiunii de menținere a păcii poate fi modificat doar în urma atingerii soluției politice a conflictului transnistrean.
În contextul situații grave din regiune, expertul militar ucrainean Mykhailo Samus a avertizat că, în cazul unei invazii la scară largă sau a unor acțiuni tactice la granițele Ucrainei, Rusia va folosi inclusiv propriile trupe dislocate în regiunea transnistreană a R. Moldova, unde ar fi prezenți un număr impunător de angajați ai serviciilor secrete ruse.