Bună, Vlad! Îți mulțumesc că ai acceptat invitația mea de a realiza acest interviu. Nu de alta, dar chiar eram curios cum și-a lăsat amprenta această ultimă lună de război asupra domeniului imobiliarelor. Deși a trecut o lună de la izbucnirea războiului din Ucraina, am senzația ca a trecut un an. Indubitabil, această lună a dat peste cap toate prognozele stabilite pentru 2022. Care e situația astăzi pe piața imobiliarelor și cum crezi că va arăta luna aprilie?

- În primul rând, este important de menționat că panica ce persista la sfârșitul lunii februarie a trecut. Iar echipa mea, care la începutul lunii martie s-a implicat activ în ajutorarea refugiaților punându-le la dispoziție femeilor și copiilor apartamente gratuite pentru o anumită perioadă, au revenit cumva la un regim normal de muncă. Adevărul e că războiul din vecinătate a afectat mersul lucrurilor, inclusiv prețurile. Așa cum vedem că se scumpește zilnic combustibilul, exact același lucru se petrece și cu materialele de construcție. De exemplu, cimentul s-a scumpit cu aproape 70%. Așadar, pentru următoarea perioadă ne așteptăm la creșterea prețurilor apartamentelor, dar și a chiriilor.

Da, vorbim poate mai puțin de panică, dar există încă sentimentul de apropierea a unei noi crize.

- Am spus mereu că orice criză înseamnă și noi oportunități. Iar unii clienți, calmi și cu viziune, au profitat de anxietatea vânzărilor și chiar au procurat imobile cu mare succes, beneficiind și de reduceri bune.

Vorbeai mai sus de scumpirea materialelor de construcție. Or, știu că unele dintre ele erau aduse din Ucraina, cum ar fi metalul. Cum vă afectează această ruptură de lanț în aprovizionare?

- În fond, metalul care venea din Ucraina poate fi adus din Turcia. Deci, există o alternativă. Dar problema este alta: nimeni nu poate prezice care va fi prețul metalului în viitorul apropiat. Cu siguranță, se va majora, dar la cât se va opri? Din câte am înțeles, deja doi dezvoltatori majori au suspendat vânzările. În prezent, lucrările de construcții continuă, dar nu este clar cum va oscila prețul locuințelor pe metru pătrat până la sfârșitul anului.

Nici la ghicitoare nu este nevoie sa te duci pentru a înțelege că inflația va crește și va afecta atât leul, cât și euro și dolarul american. Și atunci mă gândesc că investițiile in imobiliare poate fi singura modalitate de a păstra economiile.

- Cam acesta e și motivul pentru care, momentan, a crescut cererea la apartamentele în blocurile noi date deja în exploatare. Deși, chiar și înainte de război, cererea era mare, iar pe piața imobiliară exista un deficit de astfel de apartamente.

Ați îndrăzni să faceți o prognoză a prețurilor imobiliare pentru acest an?

- Probabil va fi o creștere de cel puțin 10-20% până la sfârșitul acestui an. Deși este o prognoză foarte optimistă. Vedem cum vor evolua lucrurile și abia după asta vom putea face o previziune mai realistă a prețurilor din imobiliare.  

Care este situația cu creditele imobiliare? Cum au reacționat băncile în această privință?

- Ipotecile lucrează in regim normal, iar dobânzile nu au crescut.

Ascultându-te, înțeleg că cel mai rezonabil lucru în aprilie este să cumperi imobile. Fie folosiți banii de rezervă, fie alegeți un credit ipotecar, deoarece creșterea prețurilor va depăși probabil orice creștere a ratelor dobânzilor, dacă va avea loc.

- Îl voi da dreptate aici lui Elon Musk: în vremuri de incertitudine, trebuie să cumpărați proprietăți imobiliare și acțiuni. Acțiunile nu sunt tocmai o opțiune moldovenească, dar avem, iată, oportunitatea de a cumpăra imobile. Cu siguranță ne așteaptă în față un an tulbure. Criza sanitară, cea energetică și posibilele probleme de insecuritate alimentară vor provoca o scădere a puterii de cumpărare a oricărei monede. Așadar, zic să-l ascultați pe Elon Musk și să cumpărați imobile.

Da, dar se pare că, fiind speriați de războiul din Ucraina, oamenii au renunțat la ideea de a investi într-o locuință.

- Într-adevăr, când a început războiul, vânzările au scăzut imediat cu 70-80%. Au fost mulți cumpărători care s-au răzgândit, alții au anulat tranzacțiile în ultimul moment. Acum, însă, piața și-a revenit, deși se înregistrează o scădere cu 20-25% față de aceeași perioadă a anului trecut. Sperăm că în scurt timp se va ajunge la un echilibru pe piața imobiliară.

Nici proprietarii de apartamente nu se mai grăbesc să le vândă, asta pentru ca valul de refugiați a sporit cererea și, practic, a generat o dublare a chiriei.

- Din cauza numărului mare de refugiați, la un moment dat chiar era  imposibil de găsit apartamente. Așa că unii proprietari de locuințe care aveau planuri să le vândă, le-au dat în chirie pentru o perioadă scurtă, de 1-2 luni, cu prețuri foarte mari. Bine, era vorba în acest caz de refugiați care își permiteau și erau gata să dea oricât pentru un apartament cu chirie.