Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS
“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără Tutun. Mai mulți experți internaționali au criticat abordarea învechită a organizației față de produsele alternative țigărilor, care au potențial de a reduce riscurile asociate fumatului.
În cadrul conferinței de presă, reprezentanții OMS au fost întrebați dacă țigările electronice sau dispozitivele de încălzire a tutunului reprezintă o metodă mai puțin nocivă de consum a nicotinei. Drept răspuns, experții OMS au declarat că “în prezent nu există suficiente studii științifice care ar demonstra că aceste produse sunt sigure pentru a fi recomandate spre utilizare.”
Totodată, reprezentanții OMS au mai adăugat că “la Conferința Părților, la care participă toate statele care au ratificat Tratatul Internațional Privind Sănătatea Publică, s-a recomandat ca țările să reglementeze cu precauție țigările electronice, până când știința va veni cu mai multe date referitor la aceste produse”.
Mai mulți experți internaționali din domeniul controlul tutunului și-au exprimat dezacordul față de poziția OMS prin intermediul unei scrisori în care declară că instituția blochează inovații ce ar putea salva milioane de vieți.
“Cunoaștem, fără îndoială, că țigările electronice și alte produse de nicotină fără fum sunt mai puțin nocive în comparație cu țigările obișnuite, iar fumătorii care trec complet la aceste produse simt îmbunătățirea stării de sănătate. Cu toate acestea, OMS continuă să promoveze interdicția totală sau reglementarea excesiv de restrictivă a acestor produse. Care este sensul să interzici un produs care este mai sigur, în timp ce țigările sunt disponibile peste tot?”, a declarat profesorul David Abrams de la Școala de Sănătate Publică Globală, Universitatea din New York.
“De ce OMS se folosește de Ziua Mondială Fără Tutun pentru a ținti cele mai efective și răspândite alternative fumatului, dacă țigările sunt cauza principală a bolilor asociate consumului de tutun?”, a menționat Clive Bates, fostul director al organizației din Marea Britanie - Action on Smoking and Health.
Experții au criticat OMS, care a ales să se lupte cu industria, dar nu să se concentreze pe tranziția de la țigări la alternative fără fum, în cazul fumătorilor care, de altfel, ar continua să fumeze.
“OMS tratează produsele de vaping de parcă acestea ar fi un șiretlic al marilor companii de tutun. Dar, ei greșesc 100%. În realitate, noile produse scad rentabilitatea comerțului de țigări. Și aceasta este exact ceea ne dorim de la inovații, dar OMS și finanțatorii săi privați au ales să se opună dezvoltării inovațiilor, prin interzicerea lor”, a declarat profesorul David Sweanor de la Centrul pentru Dreptul în Sănătate, Politică și Etică, al Universității din Ottawa, Canada.