„Cele mai importante măsuri ale statului pentru a încuraja cetățenii ca să economisească energie și să o utilizeze rațional, este să elaboreze, să implimenteză politici de eficință energetică și să finanțeze proiecte care prevăd masuri de eficiență energetică și energie regenerabilă în clădirile publice”, susține directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin. În cadrul unui interviu, demnitarul a vorbit despre misiunea AEE, importanța economisirii energiei, dar și schimbarea obiceiurilor consumatorilor.

Ce măsuri trebuie să ia statul pentru a-și încuraja cetățenii să economisească energie?

Cele mai importante măsuri ale statului pentru a încuraja cetățenii ca să economisească energie și să o utilizeze rațional, este să elaboreze, să implimenteză politici de eficință energetică și să finanțeze proiecte care prevăd masuri de eficiență energetică și energie regenerabilă în clădirile publice. Astfel, tindem ca clădirile publice să aibă un rol exemplar pentru sectorul rezidențial la capitolul performanței energetice.

Nu trebuie de neglijat și rolul statului în a informa și educa cetățenii privind măsurile de eficiență energetică care trebuie întreprinse de la mic la mare pentru a economisi bani și energie. La ambele capitole Agenția pentru Eficiență Energetică are un rol primordial și decisiv pentru societatea noastră.

Care este misiunea Agenției pentru Eficiență Energetică?

Misiunea AEE este una destul de dificilă, multifuncțională și multidimensională. Acest aspect rezultă din Legea cu privire la eficiența energetică. AEE își realizează atribuțiile legale conform cadrului normativ, dar mai și elaborează planurile naționale de eficiență energetică, monitorizează, implementează activitățile și măsurile incluse în planurile naționale, furnizează rapoarte anuale, participă la elaborarea actelor normative, implimenteză, finanțează, cofinanțează și monitorizează proiecte în domeniul Eficienței Eenergetice și Surselor Regenerabile de Energie etc. O prioritate pentru noi este promovarea activităților și măsurilor de creștere a eficienței energetice, precum și organizarea instruirilor pentru auditorii energetici și managerii energetici în domeniul eficienței energetice.

Care sunt consecințele consumului excesiv de energie?

Ar fi corect să zicem de fapt că atitudinea nepăsătoare și risipa de energie au efecte dezastruoase. Și asta nu numai din cauză că cheltuim mai mulți bani, ci și din cauza emisiilor în cantități mari de gaze cu efect de seră în atmosferă, care agravează schimbările climatice și așa importante în ultimele decenii. De fapt, epuizarea resurselor naturale de energie se numără printre cele mai importante probleme care trebuie rezolvate de societatea modernă.

Care sunt măsurile principale pe care oamenii trebuie să le întreprindă pentru a economisi energia?

Cel mai important este să reținem că depinde de fiecare persoană în parte – schimbarea trebuie să înceapă de la propriile obiceiuri, comportament și cultură - de la separarea deșeurilor, la utilizarea rațională a energiei electrice și termice în casă. Trebuie să începem de la reguli simple privind utilizarea electrocasnicilor. De exemplu: nu plasați mobilier sau perdele în fața caloriferelor; sau schimbați electrocansicele vechi pe altele mai eficiente din punct de vedere energetic; sau termoizolați locuința; sau cumpărăți vehicule eficiente din punct de vedere energetic etc. - toate aceste măsuri nu afectează confortul, ci doar reduc costul de întreținere. Pentru a schimba acel comportament risipitor de energie a cetățeanului iresponsabil, Republica Moldova s-a conformat legislației europene și s-a aliniat statelor din UE, în special prin transpunerea Directivei privind eficiența energetică în legislația națională.

Care sunt bunele practici din țări europene pe care putem să le preluăm? Există programe speciale care să stimuleze cetățenii să economisească energie?

Trebuie să înțelegem cu toții că economisirea energiei este importantă în primul rând pentru consumătorul de rând care economisește bani din economiile pe care le face. Cu alte cuvinte: cu măsuri simple, câștigi mai mulți bani. Când acest lucru se întâmplă fără a afecta confortul - este cazul ideal, mai ales în actuala criză energetică.

Desigur, statele membre ale UE finanțează anumite campanii pentru a încuraja utilizarea eficientă a energiei și valorificarea surselor de energie regenerabile. De exemplu, în Grecia, Spania sau Austria, statul subvenționează instalațiile solar-termale care produc apă caldă. Un alt exemplu este Spania, unde statul donează becuri eficiente persoanelor social-vulnerabile. Un exemplu bun este și planul de înlocuire a electrocasnicelor vechi din orașul Madrid, care prevede o subvenție de 80 de euro pentru înlocuirea unui electrocasnic vechi cu unul nou de clasa „A”.

Însă în majoritatea statelor se acordă o importanță deosebită campaniilor de informare, educare, ceea ce încercăm să facem și noi în țara noastră. În Franța, de exemplu, a fost înființată o rețea de centre teritoriale de informare în domeniul eficienței energetice, unde permanent se desfășoară cursuri de formare și campanii de informare în mass-media.

În opinia dumneavoastră, economisirea energiei ar trebui să înceapă de la schimbarea obiceiurilor consumatorilor sau de la un program la nivel de stat?

Cred că atunci când vorbim despre creșterea eficienței energetice, atât conștientizarea fiecarui consumator cât și politica de stat sunt importante. Consumatorul în prezent cunoaște cum se economisește energie și tinde să cunoască în continuare, dar totodată trebuie să fie informat permanent despre noile tehnologii și utilaje econome care se regăsesc pe piață. Este evident că schimbarea comportamentului societății cu privire la economisirea energiei, necesită eforturi din partea tuturor - pornim de la stat și ajungem la fiecare cetățean în parte.

Putem spune ca proiectele de eficiență energetică pe care la implimentează agenția în intituțiile de învățământ ajută copii să înțeleagă mai bine beneficiile eficienței energetice?

Implimentarea măsurilor de eficiență energetică în școli și grădinițe, pe lângă economisirea și reducerea poluării mediului, îmbunătățesc și condițiile de studii în clasele în care copiii petrec mult timp, dar totodată le dezvoltă și abilități de eficiență energetică și dezvoltare durabilă, pentru că ei sunt purtătorii tranziției energetice de mâine. Copiii trebuie să fie principalii piloni ai schimbării și conștientizării consumului rațional de energie. De aceea, de exemplu, instalarea panourilor solare în școli și grădinițe ar avea un impact dublu deoarece, printre alte beneficii, copiii ar vedea ce înseamnă dezvoltarea durabilă.

De ce este important să educăm copiii despre utilizarea eficientă a energiei?

Copiii sunt oglinda părinților. În primii ani de viață, ei sunt ca niște bureți care absorb toată informația din jur, deseori imită lucrurile care le văd în mediul înconjurător. Prin urmare, unul dintre principiile de bază pentru ca un copil să respecte mediul înconjurător și să învețe să folosească eficient energia, este să aibă parte de o educație cu privire la economisirea energiei de la o vârstă fragedă.

Imaginați-vă o familie în care mama și tata utilizează energia ineficient acasă, cum credeți, copiii lor vor economisi energia? Sau vor repeta ceea ce fac parinții? Copiii pot influența schimbarea de comportament în familiile lor? Un răspuns simplu la ultima întrebare ar fi Da, și l-am putea privi din două perspective: prima ține de importanța asumării și promovării eficienței energetice acasă de către adulți, iar a doua se referă la transferul de cunoștințe și deprinderi privind consumul inteligent de energie de la școală - acasă.

Educația este unul dintre mecanismele principale prin care se facilitează învățarea, educarea și ne motivează să facem schimbări în viața noastră de zi cu zi. De la o vârstă fragedă imităm acțiunile pe care le desfășoară părinții noștri, casa fiind prima noastră școală. De aceea, atunci când vorbim despre utilizarea eficientă a energiei, adulții trebuie să dea exemplu prin bune practici, astfel încât cei mici să se implice activ, deoarece educarea lor nu numai că ne va ajuta să economisim, dar va contribui și la promovarea unei culturi de economisire a energiei în societate.

Credeți că copii trebuie să învețe la școală despre eficiența energetică? Ce le recomandați profesorilor?

Răspunsul meu este unul afirmativ. Ar fi minunat dacă tematica eficienței energetice și energiei regenerabile ar fi integrate în programele de învățământ și ar fi disponibile pentru cei mici. Până la urmă, energia este viitorul nostru. Predarea unei discipline în școli cu privire la eficieța energetică îi va ajuta pe elevi să fie mai eficienți pe tot parcursul vieții și astfel vom contribui, de asemenea, la crearea unei societăți mai dedicate eficienței energetice și durabilității planetei. Și să recunoaștem aceste deprinderi învățate la școală vor aduce economii la factura de energie electrică în familii.

Lecțiile de eficiență energetică trebuie să abordeze mai multe aspecte, printre care în mod obligatoriu trebuie să fie explicat elevilor impactul energiei asupra mediului, deoarece de la o vârstă fragedă, copiii pot economisi energia acasă și pot învăța multe despre energia regenerabilă. Ar fi bine ca aceste ore să se petreacă într-un mod distractiv și într-un limbaj clar copiilor pentru a le stârni interesul. Multă informație o putem găsi în internet pentru a-i educa pe copii să economisească energia, să utilizeze corect resursele energetice, despre beneficiile energiei regenerabile și avantajele eficienței energetice.