Asociația Promo-LEX și-a expus observațiile și recomandările asupra Conceptului Sistemului de vot prin internet „e-Votare” și a expediat Comisiei Electorale Centrale (CEC) opinia sa la acest subiect. În textul opiniei se apreciază intenția și eforturile CEC de dezvoltare și implementare a unui sistem de vot prin internet, și se susțin, de principiu, modificările propuse. Totodată, Promo-LEX a formulat mai multe recomandări pentru clarificarea rolului observatorilor în procesul de implementare a votului prin internet.

„Votul prin internet face ca operațiunile electorale să fie mai puțin vizibile pentru alegători, iar riscul de neîncredere în procesul electoral poate crește semnificativ. Prin urmare, autoritățile publice trebuie să fie și mai deschise în procesul deimplementare a votului electronic și să asigure mecanisme de informare și transparență la toateetapele digitalizării procedurilor de vot. Așa cum conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare” (în continuare – Concept), în variantasupusă consultărilor publice, nu reflectă suficient rolul obser vatorilor, recomandăm insistent introducerea în document a unor principii de bază privind accesul observatorilor la procesul electoral în noile împrejurări de organizare și desfășurare a alegerilor”, se arată în opinia Promo-LEX. 
În ceea ce ține de procesul de elaborare și implementare a sistemului de vot prin internet, Asociația remarcă faptul că etapele descrise în Capitolul IV. “Procesul de elaborare și implementarea sistemului de vot prin internet” nu conțin repere cronologice. Astfel, asociația consideră că fixarea unor termene limită ar eficientiza desfășurarea procedurilor. De asemenea, Promo-LEX recomandă includerea și descrierea în același capitol (IV) al Concepției a uneietape dedicată simulării la nivel local și/sau național a soluțiilor tehnice propuse dar și evaluării legislației ajustată conform specificului votului prin internet.
 
La moment, chiar dacă în cadrul unor evenimente publice reprezentanți ai CEC sau ai grupului de lucru au vorbit despre importanța și necesitatea unei astfel de etape, asociația consideră că pentru a spori încrederea în acest proces, dar și în produsul final, este necesară completarea Concepției cu anumite detalii privindetapa de testare/simulare a votului prin internet.
 
La fel, Asociația considerăm că, o evaluare temeinică a costurilor financiare asociate dezvoltării, testării și implementării sistemului „e-Votare” este necesară, or includerea acestui tip deargument în Concepție ar putea atragemai multă încredere în soluția respectivă. Aceste informații vor contribui la planificarea investițiilor care trebuie făcute de autorități în acest sistem, dar și la gestionarea așteptărilor societății vis-a-vis de rezultatele estimate ale implementării votului prin internet.

De asemenea, conform opiniei, a fost recomandată includerea și descrierea în Concept a unei etape dedicată simulării soluției tehnice alese, precum și necesitatea evaluării costurilor financiare asociate dezvoltării, testării și implementării sistemului „e-Votare”. Totodată, Promo-LEX consideră că organizarea alegerilor, cu utilizarea votului prin internet, trebuie să fie prevăzută expres în Codul electoral și nu la discreția autorității care va stabili data alegerilor.