Alegeri locale 2023 // Condiții speciale de vot, create pentru unele categorii de alegători
Unele categorii de alegători, care vor participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie, vor putea beneficia de condițiile speciale de vot. Deși regula spune că, la aceste alegeri au dreptul să voteze alegătorii care și-au stabilit domiciliul sau reședința temporară până la data de 5 august, totuși unele categorii de cetățeni vor face excepții.
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale (CEC), este vorba despre:
- tinerii, care au atins vârsta de 18 ani după data de 5 august 2023 și au obținut pentru prima dată buletinul de identitate în care se atestă domiciliul titularului, pot vota pentru alegerea primarului și consiliului local (de nivelul întâi și al doilea), fiind înscriși în lista electorală suplimentară;
- cetățenii cu drept de vot, care și-au modificat domiciliul sau reședința temporară în raza aceleiași unități administrativ-teritoriale de nivelul II, cu mai puțin de 3 luni până la ziua alegerilor, pot vota la secția la care sunt arondați conform domiciliului/reședinței recente doar pentru alegerea consiliului local de nivelul al doilea, primarului general al municipiului Chișinău sau primarului municipiului Bălți. Ei vor fi înscriși în lista suplimentară;
- alegătorii care în ziua votării se vor afla în sanatorii, case de odihnă, spitale, alte instituţii curative staţionare, aziluri și domiciliază sau au reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi în a cărei rază teritorială își are sediul instituția respectivă, pot vota conform procedurii cu urna de vot mobilă, pentru alegerea primarului și consiliului local (de nivelul I și II), fiind înscriși în lista electorală de bază pentru votarea la locul aflării.
În cazul în care alegătorii domiciliază sau își au reședința temporară, indiferent de data la care și-au stabilit domiciliul sau reședința, în unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea în a cărei rază teritorială se află sediul instituției respective, acești alegători votează conform procedurii cu urna de vot mobile. Ei vor putea alege consiliul local de nivelul II, primarul general al municipiului Chișinău și primarul municipiului Bălți, fiind înscriși în lista electorală suplimentară pentru votarea la locul aflării:
- Persoanele deținute, aflate în arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, persoanele în privința cărora este aplicată măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu precum și cele deținute în instituțiile penitenciare pot vota la locul aflării, dacă domiciliază sau își au reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi în a cărei rază teritorială își are sediul instituția respectivă. Aceste categorii vor fiind înscriși în lista electorală de bază pentru votarea la locul aflării.
- Funcționarii electorali, care domiciliază sau își au reședința temporară, indiferent de data la care și-au stabilit domiciliul sau reședința, în unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea în a cărei rază teritorială se află secția de votare în care își desfășoară activitatea, pot vota la această secție doar pentru alegerea consiliului local de nivelul al doilea, primarului general al municipiului Chișinău sau primarului municipiului Bălți, fiind înscriși în lista electorală suplimentară.
- Alegătorii care locuiesc pe teritoriul comunei Corjova raionul Dubăsari, în hotarele indicate în decizia Consiliului local, dar în actul de identitate pe care îl dețin este înscris domiciliul în or. Dubăsari, pot vota fiind înscriși în lista electorală suplimentară. În cazul acestor categorii de persoane, la rubrica „Notă” din lista electorală suplimentară, secretarul biroului electoral va face, după caz, noțiunile corespunzătoare.
Totodată, CEC atrage atenția că, alegătorii, care vor prezinta pașaportul sau buletinul de identitate de generația întâi fără fișă de însoțire, vor fi admis să-și exercite dreptul de vot, doar dacă sistemul electronic va confirma că sunt arondați la acea secție de votare, precum și dacă figurează în lista electorală de bază a secției. În cazul alegătorilor care votează în baza pașaportului, la rubrica „Notă” din lista electorală se va înscrie seria și numărul acestuia.