Promo-Lex, ora 19:00 // Au fost semnalate peste 990 de cazuri de incidente, la alegerile de astăzi
Noul raport publicat de Misiunea de Observare Promo-Lex denotă că la alegerile locale generale de astăzi, 5 noiembrie, până la ora 19:00 au fost semnalate 994 de cazuri de incidente.
Din totalul acestora, echipa centrală a Misiunii Promo-LEX a prelucrat în calitate de incidente – 527 de cazuri, iar 213 au fost incluse în raportul publicat.
Astfel, s-a înregistrat 1 caz de obstrucționarea observării libere și/sau intimidarea observatorilor. Acesta s-a întâmplat la o secție de votare din Buiucani, Chișinău. Observatoarea a fost intimidată de președinta BESV, pentru început cu pretextul că nu ar avea voie să facă poze sau video, iar după circa 25 minute a avertizat-o că „ar putea avea probleme”. Ulterior, președinta BESV s-a apropiat de câteva ori de observatoare și a amenințat-o că până diseară scrie o petiție la CEC împotriva acesteia.
De asemenea, au fost înregistrate 7 cazuri problematice privind realizarea dreptului de a alege. De exemplu, unele persoane aflate în scaune cu rotile nu au putut accesa rampa de acces, iar unor alte persoane li s-a cerut fișa de însoțire a buletinului. Asemenea situații s-au întâmplat în sectoarele Botanica și Buiucani ale capitalei, precum și un caz la Orhei.
Alte 2 cazuri au vizat zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul a 100 de metri al secției de votare, pentru a determina opțiunea de vot. Un caz s-a întâmplat la Buiucani, Chișinău. La 50 metri distanță de secția de votare, stăteau două persoane, care după spusele unor alegători, împărțeau bani pentru a alege un candidat din partea unui partid. Poliția le-a însoțit la sector pentru a constata cazul. Un alt caz a avut loc la Bălți. Potrivit discuțiilor membrilor Biroului Electoral, în preajma secției de votare, era amplasat un microbuz cu persoane ce ofereau recompense bănești alegătorilor, ce prezentau fotografia buletinului de vot cu ștampila „Votat”.
La fel, au fost documentate:
- 6 cazuri de întreruperea pe parcursul zilei a procesului de filmare a operațiunilor electorale;
- 9 cazuri de agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor;
- 1 caz de acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane;
- 40 de cazuri de deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane);
- 18 cazuri de deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat);
- 22 de cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m;
- 43 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat etc.);
- 47 de cazuri de votare nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători);
- 10 situații problematice privind utilizarea buletinelor de vot contrar procedurilor de vot;
- Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 1 caz.