DOC // Alegeri europarlamentare. Cum va arăta buletinul românesc de vot și ce trebuie să cunoască alegătorii din R. Moldova
Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc duminică, 9 iunie. Cetățenii din R. Moldova, care au și cetățenia unui stat membru al UE, vor putea participa la scrutinul din această săptămână. Deoarece o bună parte din cetățenii R. Moldova au și cetățenia României, aceștia vor fi așteptați la secțiile de vot organizate de Biroul Electoral Central al României.
În cadrul alegerilor europarlamentare, România va deschide 52 de secții de votare în R. Moldova. De asemenea, pentru cetățenii celorlalte țări, procesul de votare se va desfășura la misiunile diplomatice aflate în R. Moldova. Pentru a participa la procesul de votare, cetățenii vor trebui să prezinte un act de identitate emis de autoritățile statului membru al UE. Potrivit regulamentului, campania electorală se va încheia sâmbătă, 8 iunie, la ora 7:00, cum mai este supranumită și „ziua tăcerii”.
Unde și cum vom putea vota?
Cu referire la secțiile de votare deschise de autoritățile României, acestea vor fi la: Chișinău, Ialoveni, Anenii Noi, Hîncești, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Bardar, Călărași, Durlești, Strășeni, Stăuceni, Băcioi, Mereni, Răzeni, Costești, Bălți, Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Drochia, Florești, Glodeni, Șoldănești, Sîngerei, Rezina, Ungheni, Fălești, Telenești, Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Comrat, Giurgiulești, Carabetovca.
Secțiile de votare își vor începe activitatea de la 7:00 dimineața și se vor închide la ora 22:00, mai mult cu o oră comparativ cu 21:00 cum a fost la alegerile precedente.
„Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot vor putea să exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, ora locală, în condițiile legii.
La secțiile de votare organizate în străinătate cetățenii români cu drept de vot vor putea vota în baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Au drept de vot cetățenii români care au vârsta de 18 împliniți până în ziua votului inclusiv.
Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care, în ziua votării, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale”, ne informează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României.
Întreaga listă cu adrese ale secțiilor de votare le puteți găsi accesând link-ul de mai jos.
Deschide și: Lista secțiilor de votare din R.Moldova la alegerile europarlamentare
Unde puteți urmări mersul procesului de vot?
Biroul Electoral Central al României ne informează că toate datele vor fi colectate electronic, astfel că prezența populației la vot se va face în timp real, prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. În ziua votării, informarea opiniei publice privind prezența la vot se va face prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente https://prezenta.roaep.ro În ziua alegerilor, Biroul Electoral Central al României va aduce la cunoștința publicului informații privind prezența la vot la următoarele ore: 10:30, 13:30, 16:30, 19:30 și 22:30.
Cine sunt candidații?
La acest scrutin de europarlamentare, din partea României vor candida 16 pretendenți. La alegerile pentru Parlamentul European s-au înscris 12 partide și alianțe de partide, precum și 4 candidați independenți. Formațiunile sunt: Uniunea Democrată Mahiară din România, Alianța Electorală PSD PNL, Partidul „Reînnoim Proiectul European al României”, Alianța „AUR”, Partidul Umanist Social Liberal, Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei, România Socialistă, Partidul România Mare, Partidul Patrioților, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul S.O.S România, Partidul Diaspora Unită. Candidații independenți sunt: Paula-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Nicolae-Bogdănel Ștefănuță și Dumitru-Silvestru Șoșoacă.
Iată cum vor arăta buletinele de vot:
Organizare în Parlamentul European
România deține 33 de mandate în Parlamentul European. Legea Uniunii prevede clar: pragul de trecere este de 5% pentru partide și astfel obțin 2 mandate, 8% pentru o alianță de partide, care astfel obțin 3 mandate, și 3,2% pentru un candidat independent. Parlamentul European este singura instituţie supranaţională ai cărei membri sunt aleşi în mod democratic, prin vot universal direct. Deputații europarlamentari sunt aleși pentru un mandat de 5 ani şi reprezintă cetăţenii statelor membre.