Cetățenii moldoveni de peste hotare, care vor să voteze la alegerile din 20 octombrie prin corespondență, trebuie să se înregistreze prealabil în mod obligatoriu. Perioada de votare începe pentru fiecare alegător odată cu recepționarea materialelor și se încheie la returnarea acestora către biroul electoral, care urmează să le recepționeze cel târziu la ora 18.00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi înainte de ziua alegerilor. Prevederile se conțin în Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență, aprobat de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.

Regulamentul se aplică cetățenilor Republicii Moldova aflați în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie.

Cetățenii din cele șase țări trebuie să se înregistreze pe platforma online „Înregistrarea prealabilă”, accesând inregistrare.cec.md. Înregistrarea este deja disponibilă și poate fi făcută  până cu 45 de zile înainte de data alegerilor. În cazul desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale se mențin înregistrările inițiale. Alegătorul are dreptul, în cazul în care renunță la intenția de a-și exercita votul prin corespondență, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor să anuleze înregistrarea.

După încheierea perioadei de înregistrare pentru votul prin corespondență, în baza informației din aplicație, CEC întocmește listele electorale pe secții de votare pentru votul prin corespondență și cuprind cel puțin 30 și cel mult 2500 de alegători. Tipărirea buletinelor de vot se asigură de CEC. Tot CEC stabilește modelul și cantitatea necesară de plicuri pentru votul prin corespondență în funcție de tipul scrutinului organizat.

Expedierea buletinelor de vot către birourile electorale, împreună cu plicurile și materialele electorale necesare, inclusiv listele electorale întocmite, începe cel târziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Imediat după finalizarea procedurilor de recepționare și verificare a materialelor, biroul electoral al secției de votare începe sistematizarea și împachetarea acestora pentru a le expedia către alegători. Plicurile se expediază alegătorilor la adresa poștală indicată în lista electorală pentru votul prin corespondență.

Buletinul de vot se completează de către alegător astfel încât să fie asigurat votul secret. Alegătorul care își exercită votul prin corespondență de la aceeași adresă poștală cu alți alegători, inclusiv membri de familie, este responsabil de asigurarea secretului votului său și de abținerea de la influențarea voinței celorlalți alegători. Dacă se constată că plicul interior nu este sigilat corespunzător, este deteriorat în așa fel încât nu este asigurat secretul votului sau lipsește eticheta de securitate, votul se anulează de către biroul electoral.

Alegătorul completează și semnează, de asemenea, blancheta declarației privind abținerea de la votarea multiplă și confirmarea exercitării dreptului de vot în secret. Dacă blancheta declarației nu a fost completată sau semnată, precum și în cazul în care nu a fost introdusă în plicul exterior returnat sau a fost introdusă în plicul interior depersonalizat, votul de asemenea este anulat.

Un alegător poate vota numai pentru un singur concurent electoral sau pentru una dintre opțiuni la referendum. La completarea buletinului de vot pentru votul prin corespondență, alegătorul înscrie cu pixul o bifă (semn în formă de „V”) în interiorul unui singur cerc din buletin. După ce a parcurs procedura de vot, transmite plicul cu buletinul de vot către biroul electoral al secției de votare pentru votul prin corespondență. Și anume, prin intermediul oficiului poștal sau al curierului.

Recepționarea plicurilor exterioare de către birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență se încheie cu 3 zile înainte de ziua alegerilor, și anume în ziua de joi înainte de ziua alegerilor, cel târziu la ora 18.00, ora locală a țării-gazdă. Biroul electoral decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului de recepționare a plicurilor cu buletine în cazul în care prestatorii de servicii poștale sau de curierat au informat că urmează a fi livrate materiale electorale. Despre prelungire se informează consiliul electoral de circumscripție pentru secțiile de votare din străinătate și Comisia Electorală Centrală.