Critici și aprecieri de la APCE pe marginea campaniei pentru alegerile parlamentare din 24 februarie
O delegație preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a vizitat R. Moldova pentru a evalua campania electorală și pregătirile pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la 24 februarie 2019.
În comunicatul dat publicității, delegația APCE împărtășește preocuparea Comisiei de la Veneția care, anterior, precizase că trecerea la sistemul electoral mixt ar putea face electoratul vulnerabil la influența și la manipularea excesivă din partea oamenilor de afaceri locali bine pregătiți.
În comunicat se mai precizează că delegația prezentă la Chișinău a fost informată de cazuri de intimidare și violență împotriva candidaților, de cazuri de exprimare a urii, inclusiv împotriva candidaților, de cazuri de abuz de resurse administrative.
De asemenea, există acuzații de cumpărare a voturilor, de implicare a angajaților publici în procedura de colectare a semnăturilor, de distribuire a cadourilor electorale în cadrul evenimentelor de campanie electorală care implică fundații caritabile asociate cu anumite partide politice.
Pentru unii interlocutori, folosirea camerelor video în secțiile de votare poate fi percepută ca un mijloc de presiune a alegătorilor.
Datorită numărului mare de cetățeni moldoveni care locuiesc în străinătate, criteriile de constituire a circumscripțiilor cu un singur membru reprezintă o problemă semnificativă. Codul Electoral revizuit prevede trei astfel de circumscripții electorale. Constituirea acestor circumscripții are, de asemenea, un impact politic semnificativ deoarece alegătorii care locuiesc în diferite țări tind să sprijine diferite partide politice, se mai scrie în raportul APCE.
Delegația a menționat că aspectele tehnice ale alegerilor sunt bine gestionate de Comisia Electorală Centrală, chiar dacă noul sistem electoral și referendumurile necesită în continuare clarificări suplimentare.
Delegația APCE solicită autorităților competente să ia măsurile necesare pentru asigurarea dreptului cetățenilor la libera alegere în conformitate cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova.
Membrii delegației au precizat că autoritățile Republicii Moldova au subliniat importanța observării obiective a alegerilor și au asigurat delegația preelectorală a APCE că vor fi luate toate măsurile adecvate pentru a asigura condiții egale pentru toate partidele și candidații care participă la alegeri.
Adunarea Parlamentară va trimite o delegație de 32 de membri pentru observarea alegerilor parlamentare la 24 februarie 2019.