Mogherini spune că UE e cu ochiul pe alegerile din R.Moldova: Trebuie să fie „deplin democratice”
Uniunea Europeană acordă o importanţă absolută organizării de alegeri libere, corecte şi transparente, a declarat vineri, la Bucureşti, Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, despre alegerile parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, refuzând însă să comenteze despre situaţia politică de la Chişinău.
„Aş vrea subliniez importanţa nu doar pentru UE, ci şi pentru organizaţiile partenere, precum Consiliul Europei şi OSCE, importanţa absolută pe care o acordăm organizării de alegeri libere, corecte şi transparente. Asta este busola noastră şi asta discutăm constant cu partenerii noştri, nu doar din Estul Europei, ci de oriunde din lume", a declarat Mogherini în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul român de externe Teodor Meleşcanu, răspunzând unei întrebări legate de neregulile sesizate recent de o delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu prilejul unei vizite efectuate la Chişinău.
„Nu voi merge mai departe cu discuţia despre politica din R. Moldova. O regulă de aur pe care o avem, în special când vine vorba de Parteneriatul Estic, este că ne raportăm la ţări, la populaţiile acestora, la instituţiile lor. Nu ţine de UE să aibă ceva de spus asupra agendei politice sau a partidelor politice din aceste ţări, după cum nu facem acest lucru nici în cazul statelor membre, dar în ceea ce priveşte regulile jocului, cu siguranţă avem ceva de spus", a afirmat Federica Mogherini.
Ea a subliniat că "regulile jocului" trebuie să fie transparente, iar alegerile "deplin democratice". "Avem parteneriate de care beneficiază oamenii din ţară şi instituţiile care nu intră în dinamica politică a partidelor", a precizat ea.
„Din punctul de vedere al UE aceasta este regula de aur şi cred că este important să păstrăm o oarecare stabilitate în parteneriatul nostru cu aceste ţări spre beneficiul populaţiei, întrucât pot avea loc schimbări politice într-o ţară sau alta", a apreciat ea.
„Regulile jocului trebuie să fie 100% transparente, de încredere şi să respecte democraţia şi avem metode de a monitoriza acest proces, împreună cu organizaţiile partenere, şi parteneriatul nostru rămâne cât mai puternic posibil cu ţările, cu instituţiile ţărilor respective, şi singurul interes pe care îl avem este cel al populaţiei, atât de partea noastră, cât şi de a lor", a mai spus Mogherini.
Sursa: Agerpres.ro