Vicepreședintele Partidului Democrat (PD), spicherul Andrian Candu, consideră că reprezentanții partidelor proeuropene trebuie „să lase emoțiile la o parte” și să se așeze la masa negocierilor în vederea formării unei coaliții după alegerile parlamentare din 24 februarie curent. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci fruntașul PD nu exclude varianta unui Guvern minoritar, cum s-a întâmplat în anul 2015. Declarații în acest sens au fost făcute pentru publicația ucraineană eurointegration.com.ua.

„Sper că după aceste alegeri vom reuși formarea unei majorități proeuropene și învestirea unui Guvern prooccidental. Eu nu sunt de acord că socialiștii ar putea obține cel mai bun rezultat la alegeri. Nu se știe dacă ei vor fi primii în preferințele alegătorilor. Ei sunt în cădere și se bucură de o susținere din partea populației mai scăzută ca acum un an sau doi. Mai avem câteva săptămâni de campanie. Pe de altă parte, nu pot exclude că socialiștii vor avea cele mai multe mandate, dar probabil nu le vor ajunge voturi pentru a crea o majoritate parlamentară. Atunci va interveni PD, mai ales că avem experiența necesară pentru a crea coaliții. Cert este că va fi vorba de o coaliție prooccidentală”, a precizat Candu.

În același context, spicherul spune că nu vede alți parteneri de coaliție decât reprezentanții Blocului „ACUM”, chiar dacă ultimii spun că nu vor colabora în niciun caz cu PD.

„Ei acum spun că nu doresc să lucreze cu noi în viitorul Parlament, dar vorba ceea: niciodată să nu spui niciodată. După alegeri noi vom încerca să cooptăm reprezentanți ai „ACUM”, dar și alți deputați independenți. Trebui de lăsat la o parte supărările personale și emoțiile. Și aici nu e vorba de Andrei Năstase. Nu e vorba nici de Vlad Plahotniuc, dar de viitorul R. Moldova. Cred că până la urmă vor prima interesele R. Moldova, dar nu emoțiile și interesele politice înguste. Eu nu sunt supărat pe Maia Sandu și nu am nimic împotriva lui Năstase. Oricum va trebui să ne așezăm la masa negocierilor și să ne înțelegem. Să stabilim principiile și valorile în baza cărora să lucră, în viitorul Guvern. Dacă ei vor fi categoric împotrivă, atunci nu-i vom putea obliga”, a punctat vicepreședintele PD. 

Dacă cei din „ACUM” vor refuza dialogul, atunci spicherul Candu nu exclude că ar putea fi învestit un Guvern minoritar. „Legislația și tradițiile democratice nu ne obligă să avem o majoritate pentru a învesti Guvernul. Executivul poate fi format de un partid care nu are o majoritate. E nevoie de agrementul unor fracțiuni din Parlament. Așa s-a întâmplat în R. Moldova în 2015, când a fost învestit Guvernul Gaburici. Atunci o coaliție formată din două partide (PD și PLDM n.r.) a format Guvernul”, a conchis sursa citată.

Menționăm că, anterior, reprezentanții Blocului „ACUM” au exclus orice colaborare cu democrații după alegerile din 24 februarie.

Sursa: Ziarul Național