Ambasadorul SUA: Alegerile parlamentare din Republica Moldova - Un test crucial
Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a susținut astăzi un discurs, în fața studenților de la facultatea Relații Internaționale (FRISPA) a Universității de Stat din Moldova, intitulat "Un test crucial - alegerile parlamentare din Moldova și relațiile viitoare cu Statele Unite".
Ambasadorul a vorbit despre importanța alegerilor parlamentare pentru viitorul Republicii Moldova și pentru relațiile bilaterale între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.
„Douăzeci și șapte de ani în urmă, Moldovenii s-au unit pentru a-și declara independența, proclamând că: “Republica Moldova este un stat suveran, independent, și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului.” În prezent, suveranitatea, independența și libertatea Moldovei este în continuare pusă la încercare – atât de forțe din interiorul, cât și din afara țării.
Iar următorul test crucial este deja în plină desfășurare: la 24 februarie, cetățenii Moldovei vor vota în cadrul alegerilor parlamentare; un moment critic în dezvoltarea democratică a țării. În timpul întâlnirilor avute cu liderii dvs. din întreaga țară, am precizat foarte clar că Statele Unite fac apel la autoritățile moldovenești de toate nivelele să asigure un proces electoral liber, corect și transparent; în care toți candidații pot participa în condiții egale fără teama de a fi hărțuiți sau intimidați; și, mai presus de toate, să asigure respectarea voinței poporului în urma scrutinului.
Conștientizăm faptul că alegerile și transferul puterii sunt întotdeauna dificile, mai ales pentru tinerele democrații. Știu că sunt întrebări, chiar îndoieli, referitor la progresul înregistrat, opțiunile din trecut și perspectivele de viitor. Totuși, pașii greșiți nu trebuie niciodată utilizați ca să justifice sau să scuze deteriorarea accentuată a democrației fragile din Moldova. În ultimii douazeci si sapte de ani, diferitele guvernări care s-au perindat la conducerea Moldovei au asistat la alegeri naționale în mare parte democratice. Nu este un moment potrivit pentru a face un pas înapoi.
...Este firesc că în această țară, încă relativ tânără, cetățenii moldoveni întâmpină greutăți în a ajunge la un consens asupra problemelor de identitate națională, direcție și scop. După cum este consfințit în declarația dumneavoastră de independență, doar cetățenii Moldovei pot da un răspuns la aceste întrebări. Dezbaterile civile sănătoase, transparente și informate, și procesele democratice reprezintă singura cale pentru purtarea unor discuții utile și luarea unor decizii care reflectă vocea dvs. în privința viitorului acestei țări. Iată de ce este atât de important ca cetățenii Republicii Moldova să meargă masiv la urnele de vot pe 24 februarie – să acționeze conștientizând că vocile lor sunt singurele care contează în determinarea viitorului Moldovei.
...Suntem gata să continuăm colaborarea cu Moldova în vederea dezvoltării capacităților de apărare a suveranității și protejării granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Oferim sprijin diplomatic și tehnic pentru a ajuta Moldova să-și diversifice rutele și sursele energetice care vor duce la scăderea tarifelor și vor îmbunătăți capacitatea de a contracara acțiunile celor care pot utiliza sectorul energetic pentru a submina suveranitatea țării.
La această răscruce în istoria Moldovei, să ne gândim la calea parcursă de țara Dvs. Mai puțin de 30 de ani în urmă, oamenii au fost încântați când cetățenii Moldovei au trecut granița de la Prut, chiar și dacă doar pentru câteva ore, pentru a-și vizita prietenii și familia pe podul de flori. Douăzeci și șapte de ani în urmă, cetățenii Moldovei au respins orice control extern și opresiune, alegând în schimb calea libertății și a democrației. Și de atunci, în fiecare zi, Moldovenii luptă neobosit pentru a realiza visul unui viitor european. Și, deși, uneori este dificil de văzut sau de recunoscut, s-a înregistrat un progres real.
Totuși, înțelegem că asistența internațională nu va fi niciodată suficientă în sine. În cele din urmă, Dvs. trebuie să realizați cea mai mare parte a eforturilor. Cuvintele lui Mihai Eminescu sunt la fel de actuale astăzi ca și acum o sută de ani. Citez: “Fără îndoială există talente individuale, dar ele trebuie să intre cu rădăcinile în pământul și modul de-a fi al poporului lor, pentru a produce ceva permanent.” Brațele moldovenilor au construit deja suficiente lucruri de care pot fi mândri. Acum a sosit un alt moment critic pentru națiune: Moldovenii trebuie din nou să ia în propriile lor mâini frâiele țării pentru a asigura un viitor luminos, prosper și parcurs democratic, în care Moldovenii care sunt peste hotare, se vor întoarce într-o bună zi acasă pentru a munci alături de Dvs. pentru a asigura un viitor comun pentru viitoarele generații”, se arată în discrusul ambasadorului.
Discursul integral poate fi citit aici: md.embassy.gov