Eu cu cine votez? Cunoaște candidații din circumscripția nr. 29, municipiul Chișinău
Circumscripția Nr. 29: Chișinău cuprinde teritorial sectorul Centru și Râșcani. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 29/1-29/30. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.
Primul în buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Valentin Guznac, de profesie inginer și jurist. A activat în diverse funcții în orașul Bălți, inclusiv cea de viceprimar. Din 2006, de când a revenit la Chișinău, a fost vice-ministru, ministru al administrației publice locale, deputat în Parlament, director al Camerei de Licențiere, secretar general adjunct al Guvernului. În prezent este șef al Centrului Multifuncțional Chișinău Nr. 1 al Agenției Servicii Publice. Candidatul declară pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 26 decembrie 2018, împreună cu soția, venituri salariale de peste 640 de mii de lei. Din activitatea de reprezentant al unor societăți comerciale a acumulat aproape 79 de mii de lei. Familia are în proprietate un automobil.
Pe locul doi în buletin este candidatul Partidului Socialiștilor, Adrian Lebedinschi, de profesie jurist. Este deputat din octombrie 2015. Și-a început cariera în 1998 în organele de interne ale Republicii Moldova. A activat ca anchetator, în cadrul secției urmărire penală. A fost și comisar adjunct al comisariatelor de poliție Centru și Buiucani. În 2010 a obținut licența de avocat. Împreună cu soția, au obținut în ultimii doi ani aproape 555 de mii de lei din salarii. Din înstrăinarea unor bunuri au câștigat încă 408 mii de lei. Din pensia de militar candidatul a adunat peste 190 de mii de lei, iar din indemnizația oferită de MAI în 2018 – peste 2,3 milioane de lei. Candidatul are în proprietate două terenuri extravilane, două intravilan-uri, trei apartamente și două autoturisme.
Pe poziția trei este candidatul blocului electoral ACUM DA PAS, Ruslan Verbiţchi, de profesie inginer-mecanic. Este președinte al Organizației Teritoriale Râșcani a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr și vicedirector al SRL R-Stil Design. Este și antreprenor în bază de patentă. Candidatul declară, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018, venituri de peste 38 de mii de lei. Familia deține în proprietate trei apartamente, un spațiu comercial și două automobile.
Pe locul patru în buletinul de vot este candidatul Partidului Politic Șor, Inna Popenco, medic-internist în cadrul Spitalului raional Orhei. Inna Popenco a la funcția de președinte al Republicii Moldova în 2016, însă a fost exclusă din cursa electorală, după ce a fost acuzată că ar fi corupt alegătorii și nu ar fi declarat cheltuielile din campania electorală. Candidata declară că a obținut, în ultimii doi ani, din salarii, peste 126 de mii de lei. Bunuri în proprietate candidata nu declară.
Pe locul cinci în buletin este candidatul Partidului Liberal, Dumitru Jelescu, de profesie jurist. În perioada anilor 2013 2014 a activat în calitate de specialist în cadrul Direcției resurse umane a Întreprinderii de Stat „Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne, ulterior, între anii 2014 și 2015, consultant în cadrul Direcției generale resurse umane a MAI. În prezent activează în calitate de asistent de deputat în Parlament. Totodată, este vicepreședinte al unei asociații obștești. Candidatul declară un venit obținut, împreună cu soția, în 2017 și 2018, de aproape 440 de mii de lei. Familia declară că deține în proprietate trei apartamente.
Sursa: IPN