Curtea de Apel Chișinău a menținut Hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care președintele Igor Dodon a fost atenționat să nu participe în campania electorală în favoarea Partidului Socialiștilor. O decizie în acest sens a fost pronunțată luni, 18 februarie.

Potrivit materialelor cauzei, reprezentanții Aparatului Președinției, Maxim Lebedinschi și Fadei Nagacevschi, au înaintat o cerere de chemare în judecată către CEC, solicitând anularea hotărârii prin care „Igor Dodon a fost atenționat asupra inadmisibilității implicării în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, iar PSRM avertizat „pentru utilizarea resurselor administrative”.

Reclamantul a indicat că decizia CEC-ului este una arbitrară și are un caracter politic, fiind pronunțată prin abuz de drept.

Soluția Comisiei Electorale Centrale din hotărîrea contestată comportă un caracter politic, este pronunţată prin abuz de drept, este un atac la instituţia Preşedintelui şi la politicile Preşedintelui, scoate la suprafaţă carenţe în activitatea CEC, care nu a emis vreo instrucţiune referitoare la resursul administrativ, este emisă cu încălcarea competenței, este una emisă cu încălcarea termenului de prescripție și este emisă față de o persoană necorespunzătoare”, menționează reprezentanții Aparatului Președinției.

În hotărârea sa, instanța a amintit reprezentanților lui Dodon că șeful statului trebuie să fie „neutru și echidistant, reprezentând întregul popor al Republicii Moldova”.

Din coraborarea obligației de a fi neutru și echidistant, reprezentând întregul popor cu obligația de a nu face parte din nici un partid politic, rezultă obligația Președintelui de a se abține de a-și expune public preferințele sale politice, inclusiv prin îndemnul cetățenilor la vot în favoarea unei anumite formațiuni politice ori în defavoarea altora”, menționează magistrații.

Instanța a conchis ca fiind justă concluzia CEC prin care s-a stabilit că expunerile publice ale Președintelui Republicii Moldova, avute loc cu 3 zile înaintea începerii campaniei electorale, cât și în plină campanie electorală cu referire la preferințele sale electorale și la susținerea acordată Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, reprezintă o încălcare a obligației sale de neutralitate politică și echidistanță.

În acest sens, cererea lui Lebedinschi și Nagacevschi a fost respinsă ca neîntemeiată. Hotărârea este definitivă şi executorie din momentul pronunţării, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de o zi de la pronunțare.

Detalii: CEC îi dă cartonaș galben lui Igor Dodon