Alegerile parlamentare din Republica Moldova, care au avut loc duminică, 24 februarie, s-au desfășurat într-o manieră corectă, iar încălcări majore, care ar putea influența rezultatele scrutinului, nu au fost înregistrate. Și chiar dacă există unele deficiențe tehnice, acestea urmează să fie înlăturate pentru următorul exercițiu electoral. Concluziile aparțin reprezentanților Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), care au monitorizat procesul electoral.

Într-o conferința de presă la IPN, Asaf Hajiyev, secretar general APCEMN, a comunicat că la unele secții de votare s-a observat o prezență înaltă, iar oamenii chiar au așteptat ceva timp ca să poată vota. La alte secții prezența la urne a fost destul de scăzută. Este un fenomen întâlnit și în alte state, dar aceasta și este democrația, afirmă  secretar general APCEMN. „Eu cred că alegerile de ieri pot fi calificate ca încă un pas înainte spre democrație. Observările noastre denotă că, pentru toate partidele și pentru toți actorii implicați, a fost asigurat accesul pentru participarea la scrutin. Am văzut la secțiile de votare atât tineri, cât și vârstnici, și acest lucru bucură, întrucât oamenii și-au putut exprima voința”, a notat Asaf Hajiyev.

Petar Kanev, vicepreședintele al APCEMN, șeful delegației Bulgariei la APCEMN, a declarat că observatorii s-au deplasata la mai multe secții de votare din municipiul Chișinău, acestea fiind selectate la întâmplare. Potrivit lui, probleme și neajunsuri au fost și vor exista în procesul electoral, pentru că este implicată multă lume. Faptul că alegerile parlamentare din Moldova au fost monitorizate de circa trei mii de observatori, acest număr mare denotă atenția sporită a Europei pentru procesele care au loc în Republica Moldova.

Ramaz Nikolaishvili, membru al delegației Georgiei la APCEMN, a menționat că
duminică a fost o zi importantă pentru Republica Moldova, când poporul și-a ales parlamentarii, care vor guverna acest stat în următorii ani și în acest sens a fost extrem de important ca fiecare cetățean să aibă posibilitatea să-și dea votul cui consideră necesar. „Putem spune că în cadrul acestor alegeri cetățenilor le-a fost asigurat dreptul la vot și alegătorii au avut posibilitatea să voteze pentru cine au vrut. Este curios și pentru noi să vedem ce va urma mai departe. Le dorim celor care au fost aleși ca țara să urmeze calea dezvoltării”, a mai spus Ramaz Nikolaishvili.

Cât privește recomandările, observatorii APCEMN consideră că sistemele de supraveghere video instalate la aceste alegeri deasupra urnelor de vot trebuie să cuprindă în întregime imaginea persoanei care votează, nu doar mâinile, pentru o transparență și o securizare mai mare. Întrebați dacă au primit semnale privind transportarea organizată a alegătorilor la vot, observatorii au spus că la secțiile la care au mers nu au observat un atare fenomen. Însă nu exclud că acest lucru ar fi fost posibil în alte localități și, în acest sens, există organe responsabile care trebuie să se autosesizeze, iar ulterior să vină cu o decizie.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre include 12 state, dintre care trei membre ale Uniunii Europene. Observatorii vor prezenta un raport detaliat cu toate concluziile misiunii.